четвъртък, 5 май 2011 г.

Община Царево продължава да е против проучването за нефт и природен газ в зона „Силистар”

focus-news.net
Площта на територията на Блок 1-14 Силистар, разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море, е 6935.57 кв.км. Снимка bourgas.org

Царево не е удовлетворено от обясненията и гаранциите, които Министерството на икономиката и фирмата „Ледербел” дадоха миналия петък на общественото обсъждане в Областна управа - Бургас. Кметът Петко Арнаудов обясни, че Община Царево няма основание да оттегли жалбата си, която е насрочена за разглеждане във Върховния административен съд на 19.05.2011 година, съобщиха от пресцентъра на община Царево.

„Ще продължаваме да отстояваме позицията си. Ние сме твърдо „против” заедно с БФ „Биоразнообразие” и останалите черноморски общини. Имаме подкрепата и на Природен парк „Странджа". Ще се борим за хората, които живеят постоянно при нас, за туристите и хотелиерите ни. Не може общината да инвестира пари във водопроводи и пречиствателни станции, а някой с лека ръка да получи правото да дойде и да дълбае в морето, да застраши природата ни и да ни създаде екологични проблеми", заявява Арнаудов.

Община Царево и БФ „Биоразнообразие” първи реагираха на решението на Министерски съвет, с което се даде правото да се търсят нефт и природен газ в зона „Силистар”, която обхваща изключителната икономическа и крайбрежна зона на юг от нос Емине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар