петък, 6 май 2011 г.

Хората са произлезли от рибите

cross-bg.net
Колкото и нереалистично да звучи предположението, че хората са произлезли от рибите, доказателства за тази теза могат да бъдат наблюдавани както при изследването на фосили, така и при по-внимателен поглед над собствените ни тела, предава Би Би Си.

Човешкото лице е най-експресивната част от човешкото тяло - то казва на света как се чувстваш, кой си ти, както и от къде произлизаш. Въпреки че няма две напълно идентични човешки лица, голяма част от характеристиките са сходни - две очи, нос, уста, както и вдлъбнатина над горната устна.

Именно тази вдлъбнатина, на която едва ли някой обръща внимание поради липсата на конкретна функция, е доказателството за нашето "рибешко" минало и съдържа информация за първоначалните етапи от развитието на лицата ни.

Човешкото лице се оформя в утробата през първите 2 месеца от развитието. Човешките очи се формират отстрани на черепа, както е при рибите, приближавайки се с течение на времето към центъра на лицето. Ноздрите, както и средната част от човешката устна се смъкват от горната част на главата. Тези етапи от развитието на човешкия ембрион приличат поразително много на етапите на ембрионите на други бозайници и птици, които са произлезли от рибите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар