събота, 7 май 2011 г.

Дянков подпомага БГ училищата в чужбина

actualno.com
Българските училища в чужбина растат като гъби. Само за последните две години броят им се е увеличил няколко пъти. През 2009 г. те са били 43, а година по-късно 140, предаде АСН.

Само в Лондон има вече пет училища, в които знания трупат 800 българчета. За тази година 250 български общности в чужбина са подали документи за подпомагане по програмата "Роден език", която подкрепя дейността на училищата зад граница. Това съобщи днес вицепремиерът Симеон Дянков.

По думите му броят на кандидатстващите може да нарасне, тъй като срокът за подаване на документите изтича в края на май. От началото на годината досега по програмата са дадени 3,5 млн. лв. "Има огромен интерес и очакваме да увеличим с 1-2 млн. лв. от тази година", посочи министърът. Той допълни, че България е единствената страна в ЕС, която има успешна програма за роден език.

Дянков се срещна вчера с българската общност в Загреб. Посещението му в хърватската столица е част от обиколката на министъра в Западните Балкани.

В петък той разговаря с банатските българи в сръбското с. Иваново, а утре ще се срещне и със сънародниците ни в Албания, където ще се обсъди създаването на българско училище. "Искам да се запозная с успехите на българските общности зад граница и да видя какво може да направи България за тях", посочи Дянков.

Финансовият министър запозна вчера българите в Загреб с възможностите на програмата "Роден език". Друга възможност е отпускане на 550 стипендии на младежи за обучение в български университети. Предвижда се броят на стипендиантите да бъде увеличен и те да учат в най-реномираните висши учебни заведения, обясни Симеон Дянков.

Вицепремиерът посочи, че напоследък се отделя особено внимание на културата. Предвижда се изтъкнати творци сред българската диаспора в чужбина да идват у нас по тези програми и да показват изкуството си. Дянков съобщи, че до края на юни в София ще бъдат открити музеи за съвременно изкуство и за тоталитарното изкуство.

"Не е откриван нов музей в България от 30 години", посочи вицепремиерът. Той разказа, че се подготвя и музей за тракийското изкуство. Правителството инвестира и в нова археология, така че туризмът в България да не е само на море и планина, а да става и културно-исторически. Трябват ни още 2-3 години, за да почне да се показва това, допълни Дянков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар