вторник, 3 май 2011 г.

Учени са открили нов вид динозавър, който запълва празнина в еволюцията на динозаврите

nauka.bg
Екип от учени от Смитсъновия институт е открил вкаменен череп динозавър и няколко от шийните му прешлени, които не само показват нов вид, но - и еволюционна връзка между две групи динозаври. Новият вид е наречен Daemonosaurus chauliodus.

Най-старите известни динозаври ходили или тичали със задните си крака и някои от тях са принадлежали към хищни видове като Herrerasaurus. Те обитавали днешните Аржентина и Бразилия в началото на периода Късен Триас до началото на периода Юра, тоест - преди около 230 – 205 милиона години. В линията на времето или в „генеалогичното дърво”на еволюцията на динозаврите позицията на тези ранни хищни динозаври е спорна, тъй като има разлики между техните вкаменелости и вкаменелостите на по-късните тероподи. Откриването на демонозавъра запълва тази празнота.

Понеже са били открити само черепа и няколко шийни прешлена от демонозавъра, дължината и големината му не са известни. Учените предполагат, че размерът му е колкото на голямо и високо куче. Черепът на този динозавър е тесен и продълговат и с големи гнезда на очите. Горната челюст е голяма, а горните предни зъби са големи, криви и заострени. Именно това помага на учените да измислят името на новооткрития вид. Името Daemonosaurus се основава на гръцките думи "daimon", което означава зъл дух, демон, и "sauros", което означава гущер или влечуго. В името на вида chauliodus се отнася до големите му закривени предни зъби.

Функциите на демонозавърския череп и шийните му прешлени показват, че този звяр е бил посредник между най-ранните известни хищни динозаври от Южна Америка и по-напредналите тероподи, например - тиранозавърът. Един такъв елемент е наличието на кухини при някои от шийните му прешлени, свързани с устройството на неговата дихателна система.

Това ново откритие показва, че има още много какво да се научи за ранната еволюция на динозаврите.
Неделин Бояджиев по материали от: http://www.sciencedaily.com/, http://www.zimbio.com/, http://www.huffingtonpost.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар