събота, 7 май 2011 г.

Не останали небесни тела за откриване

dnes.bg
Слънчевата система във видимата й част е "инвентаризирана" детайлно и неизвестни планети или други небесни тела в нея няма, съобщава шефът на Института по астрономия на РАН Борис Шустов, цитиран от РИА Новости.

Астрономът отбелязва, че на учените често се налага да отговарят на въпроси "за различни видове край на света ", включително и свързани с неизвестни планети в Слънчевата система.

"Ако някое тяло е много далеч от Слънцето и се намира някъде в облака на Оорт, това е десетки пъти по-далеч от Земята и все още не можем да го открием със съвременните средства. Но дори да се насочи към нас и да долети, това няма да е скоро. А всичко, което се намира в близката Слънчева система, е много детайлно инвентаризирано", подчертава Шустов.

Облакът на Оорт е хипотетичен следващ "кръг" от небесни тела и източник на комети. Разстоянието до външната му граница е около една светлинна година.

Според учения всяко такова тяло, дори и то да е невидимо или скрито, ще се "издаде" по много признаци – то би оказало смущение в движението на планетите, астероидите, кометите и астрономите щяха да го открият. Точно по подобни изкривявания на орбитите на планетите около Слънцето преди 200 години е открита планетата Нептун, напомня Шустов.

"Мога да кажа, че няма нищо по-масивно от среден астероид в Слънчевата система в нашата видима планетна област, това са 40 астрономически единици (астрономическа единица – разстоянието от Земята до Слънцето). Дори и ако става въпрос за невидимо тяло, например – напълно черно", отбелязва ученият.

Най-отдалеченият от Земята космически апарат – Вояджър-1, и близнакът му Вояджър-2, изстреляни през 1977 г., сега се намират на разстояние около 116 и 94 астрономически единици. Очаква се в близките пет години сондите да напуснат границите на хелиосферата, "мехур" около Слънцето, изпълнен със слънчева плазма, и да излязат в междузвездното пространство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар