събота, 30 април 2011 г.

Откриха Божествената частица?

obekti.bg
Тайнственият бозон на Хигс, по-известен като Божествената частица, е открит. Така поне се твърди в блога на математика от Колумбийския университет Питър Войт Not Even Wrong, където бе публикуван секретен документ на ЦЕРН, в който се споменава, че учените са успели да засекат разпадането на Хигс бозона на два фотона. "Доносникът", публикувал текста в мрежата, обаче остава анонимен, предаде Discovery News.

Бозонът на Хигс е последният липсващ елемент от съвременната теория за елементарните частици - така нареченият Стандартен модел. Съществуването му е теоретизирано през 1964 г. от три независими екипа с ръководители Питър Хигс, Робърт Браут и Франсоа Енглер. Според хипотезите им, тази частица трябва да дава маса на всички останали елементарни частици - ето защо я наричат и Божествена. Теорията обаче не позволява точното установяване на масата на самия бозон. Търсенето му е и една от основните задачи на Големия адронен ускорител (ГАУ) на ЦЕРН.

Данните от публикувания в блога на Войт документ от преписка на учени от проекта ATLAS свидетелстват, че масата на Хигс бозона трябва да бъде около 115 гигаелектронволта на квадрат от скоростта на светлината. Измерването на масата на частици в енергийни единици е честа практика, базирана на знаменитата формула на Алберт Айнщайн, според която E=mc^2. При това авторите на писмото отбелязват, че разпадът на бозоните става около 30 пъти по-често, отколкото се предполага в теориите.

Истинността на публикацията обаче още не е потвърдена официално нито от учените в ЦЕРН, нито от други специалисти. Коментатори от средите на физиците обаче изразиха скептицизма си, че в сензацията има истина. Според тях, ако Хигс съществуваше в указания диапазон, той отдавна е трябвало да бъде "видян" от детекторите на ГАУ или дори на американския ускорител "Теватрон".

Освен това честото разпадане на хипотетичния бозон предполага, че това едва ли е "стандартният" бозон на Хигс. Според физиците, много по-вероятно е да става дума за вариация на бозона, теоретизирана в така наречения свръхсиментричен модел.

Предишни експерименти вече позволиха да се предположи, че масата на Божествената частица трябва да е между 114 и 185 ГеВ/с^2. За сведение, 100 гигаелектронволта се равняват на приблизително 107 пъти масата на протона.

Ако се окаже, че в ЦЕРН е направено истинско откритие обаче, то ще бъде гигантска крачка напред за физиката, отбелязват специалистите. Ще бъде доказан Стандартният модел и ще бъдат изяснени много мистерии, свързани с масата на елементарните частици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар