вторник, 3 май 2011 г.

Уикилийкс за истината около АЕЦ "Белене"

actualno.com
Последните публикации на Уикилийкс хвърлят нова светлина около АЕЦ "Белене", причините за забавянето на строежа и напрежението по оста България-Русия.

Руският вестник "Комерсант" излага днес данни, според които американската "Уестингхаус" с подкрепата на американското посолство от 2009 г., активно е работила за отказа на България от строителството на АЕЦ. Компанията е занижавала техническите характеристики на руските реактори. Нещо повече. Американската страна е предлагала на София да се откаже от връщането в Русия на отработеното ядрено гориво.

Според доклада заместник-посланика на САЩ в България Сюзан Сътън, вицепрезидентът за Европа на американската "Уестингхаус" Майкъл Кирст в подробна презентация показал, че според текущите планове за "Белене" руснаците ще снабдят България не с най-новата технология реактори /второ поколение/ на значително по-висока цена, отколкото "Уестингхаус" и другите западни фирми, които ще продадат технология от трето поколение.

Според нея, Майкъл Кирст е предупредил, че "България рискува да купи "технологичен сирак", който работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и да обвърже България с Русия за следващите 60-80 години".

На София също така е предложено да се откаже от купуването на ядрено гориво от Русия и да сключи договор с "Уестингхаус".

Договорът с "Атомстройекспорт" /АСЕ – компания на "Росатом", строяща атомни централи в чужбина/ за изграждането на АЕЦ "Белене" беше подписан през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев. След идването на власт на ГЕРБ реализирането на проекта фактически беше спряно, а строителството на енергийни блокове не започна.
В началото на април "Атомстройекспорт" успя да изтръгне от НЕК подписването на поредното допълнение към договора, което предвижда сключването до 1 юли на ЕРС-контракт /аналог на договор за главен изпълнител/ за изграждането на атомната станция.

Сюзан Сътън също така уверява, че българското правителство "по време на преговорите е обещало да използва американска технология, за да диверсифицира доставките на ядрено гориво и да създаде хранилище за отработено ядрено гориво /ОЯГ/".

Според нея, по време на една от срещите ръководителят на американската Holtec International Крис Сингх е предложил на българския премиер Бойко Борисов да построи две хранилища за ОЯГ от пети и шести блокове на АЕЦ "Козлодуй" /станцията също е построена по руска технология в епохата на СССР/. Сюзан Сътън е отбелязала, че България е единствената страна в Европейския съюз, която отдава на Русия за "значителна цена" отработеното ядрено гориво.

Според доклада на Сътън, премиерът Бойко Борисов даже е наредил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да подготви договор с американците, което така и не се е случило до момента.

***

В грама публикувана от българския партньор на Уикилийкс Bivol.bg на 29 април пък става ясно, че руският премиер Владимир Путин е заявил, че "ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите рискуват да останат на студено през зимата".

Изказването е било направено от Путин в разговор с Бойко Борисов, извън протокола, на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г. Не става ясно с какъв тон е споменато въпросното изречение, т.е. дали е било достатъчно заплашително, но явно е направило сериозно впечатление на Борисов, за да бъде своевременно докладвано и да попадне в конфиденциалните информации на дипломацията на САЩ.

Под заглавие "Wikileaks: Руски шантаж, енергийна мафия и обръчи на Доган около Белене" с още подробности около грамите на Уикилийкс може да се запознаете ТУК!

2 коментара:

  1. Всичко е за сметка на бедния български народ!

    ОтговорИзтриване
  2. Засега се спасихме от строежа на АЕЦ Белене.
    Ядреното лоби обаче няма да се промири и ще търси постоянно начини за успее да строи нови ядрени мощности.

    ОтговорИзтриване