сряда, 15 декември 2010 г.

Знаете ли кои метали поскъпнаха най-много през 2010 г.?

Има група от метали, която е малко позната за голяма част от обществото, но чиито печалби през 2010 г. изпреварват тези от златото, среброто и медта. Тази група е общоизвестна като редкоземни метали, пише TheStockEnthusiast.com.

Редкоземните метали включват 17 химични елемента от периодичната таблица, а именно: скандий, итрий и още петнадесет от групата на лантаноидите. Употребата на тези метали нарасна сериозно през последното десетилетие с развитието на технологиите. Редките земи намират употреба в хибридните автомобили, iPhonе-ите, каталитичните конвертори, плоските телевизионни екрани, зелените технологии и в свръхпроводниците.

Докато световният апетит към редките метали расте, то предлагането им е под натиск. Не малки са и страховете от недостиг. Всичко това доведе до главозамайващи цени - стойността им е скочила с повече от 150% през 2010 г.

Не без значение за цената на редките земи е фактът, че 95% от световното предлагане се държи от Китай. Темата, че КНР ще прекрати износа им към Япония нашумя особено през последните месеци в общественото пространство. Това подчертава водещата роля на Китай в сектора и буди тревоги сред западните правителства, защото тези метали се използват и във високо технологични военни разработки.

Въпреки че по света има значителни залежи на редки метали, включително и в Северна Америка, няма достатъчно мини, които да ги извличат. Причините са във високите разходи и тревогите за околната среда. Сега, когато цените и търсенето растат, много държави отвориха отново мините си или инвестираха в нови.

И докато основната част от инвеститори още не са се насочили към редките метали, цените им нараснаха значително и инвеститорите трябва да внимават, когато се насочат към този сектор. Стойността им лесно може да продължи да се покачва в краткосрочен план, особено ако търговската война с Китай се разгорещи. Но след едно подобно рязко поскъпване, разумният инвеститор не би трябвало да се насочи изцяло към редките метали на тези високи нива, предупреждават от TheStockEnthusiast.com.

Нека само да припомним, че Китай реши в началото на юли да засили контрола върху цените на лантана, тулия, неодима и други редки природни метали. Според правителството на страната, с предприетите мерки тя ще успее да предотврати изчерпването на ценните природни ресурси. Аналитици прогнозираха тогава, че наложените мерки могат доведат до бъдещото поскъпване на суровините.

Според в. China Daily, затягането на контрола над цените ще засегне 17 редкоземни метали, добивани в провинции като Дзянси, Гуандун, Фуцзян и Хунан, както и в Гуанси-Джуански автономен район. Уеднаквените цени ще се публикуват веднъж месечно, след одобрението им от правителството. Мерките ще помогнат на петте региона, богати на редки природни изкопаеми, да избегнат свръх конкуренцията, изчерпването на залежите и замърсяването на околната среда, заради незаконния добив на суровините. Освен това се предполага, че в регионите, където се добиват редкоземните природни ресурси ще се създаде единна система за транспорт и предлагане.

Ръководството на Китай въведе преди година ограничения върху износа на редкоземни метали и засили контрола върху производството им. Световната търговска организация, след сигнали от САЩ и Европа, в които те упрекват ръководството на Поднебесното царство в нелоялна конкуренция, се опитва да отмени наложените ограничения.

Тогава ръководителят на аналитичния отдел за природни ресурси в Commerzbank Евгений Вайнберг каза пред „РБК дейли" следното: „Редкоземните метали ще имат и занапред огромно стратегическо значение. Търсенето на тези полезни изкопаеми ще расте както от страна на производители, така и от страна на инвеститорите. Търсенето за миналата година в света достигна около 80 хил. т., а през тази и следващата година е възможно да скочи до 200 хил. тона".

Да се каже нещо конкретно за движението на цените на тези метали, според Вайнберг е сложна задача, защото поскъпването им в определени моменти се дължи на монопола на Китай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар