събота, 18 декември 2010 г.

Японски учени: "Бавните" земетресения са полезни

ekipnews.com
От години на учените са известни т. нар. "бавни" земетресения - трусове, които продължават с дни, седмици и дори месеци. Дали, обаче, тези "пълзящи" тремори увеличават или намаляват опасността от "бързите" и силните земетресения? Според статията на Ричард Лъвит в "Нешънъл джиографик" ключът към отговора може би се крие в резултатите от ново проучване.

Досега учените различаваха два вида "бавни" земетресения - плитки и дълбоки. Дълбоките се пораждат на 30-40 км под земната повърхност и продължават от няколко минути до няколко дни. Те пораждат относително слаби трусове с магнитуд 1 или 2 по скалата, която измерва отделената от сеизмичните вълни енергия. Плитките са на дълбочина до 5 километра и предизвикват трусове от 3,5 - 4 степен по същата скала. Както и другите земетресения, "бавните" освобождават натрупана енергия и след тях земните пластове могат да прекарат дълги периоди на "почивка", в които ново земетресение не е вероятно.
Какво, обаче, става, в срединната зона между дълбоките и плитките земетресения? Дали те разхлабват напрежението в региона или натрупват напрежение в нея? За да дадат отговор на тези въпроси, учените от екипа, ръководен от Хитоши Хиросе, анализираха множество записи на земетресения в района на разлома Бунго Суидо (Bungo-suidō) в Япония. Бавните земетресения там са записвани в продължение на 6 години от 1997 година. Двата вида бавни земетресения там са се случвали едновременно, което говори, че са свързани, или едното предизвиква пораждането на другото.

Вижте по-голяма карта
Това предполага, че средната зона също се движи. Тъй като, обаче, сеизмографите никога не са регистрирали земетресение в нея, Хиросе и хората му решили да използват високопрецизни GPS - ивструменти, които измерват общото придвижване на пластовете, а не сеизмичните вълни. Така би трябвало да се потвърди наличието на трусове в междинната зона.
Резултатите потвърдиха предположенията и без съмнение отчетоха бавни тремори в средната зона. Според Хиросе те са твърде бавни, за да породят сеизмична вълна. Той подчерта, че това не значи, че те са съвсем слаби. Магнитудът им достига до степен 7, като земетресението, което разруши Хаити, но енергията им се освобождава с месеци, вместо за минути.

Откритието доказва, че бавните земетресения са полезни, защото освобождават енергия от земните пластове. В района на Бунго Суидо, например, разломът натрупва много енергия, но треморите никога не събарят сградите. Другото важно нещо е, че районите на бавни земетресения могат да служат като бариера пред разпространяването на големите трусове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар