петък, 17 декември 2010 г.

Създаден е сайт за пресмятане на последствията от падане на Земята на метеорит

spacenewsbg.com
Астрономи са пуснали в действие сайта Impact Earth, който позволява да се пресметнат последсвтията от падането на Земята на метеорит. Подробности за този ресутрс може да се намерят на портала Space.com.

Потребителите могат самостоятелно да зададат параметри на падащото на Земята тяло - в частност, диаметъра на метеорита и неговата плътност, а също така скороста на движението и ъгъла, под който метеорита влиза в атмосферата. Ресурса Impact: Earth! предоставя информация за мощноста на взрива, силата на възникващото цунами, земетресения и дурги последствия.

По думи на създателите на сайта точноста на провежданите пресмятания е достатъчна, за да може ресурсът да се използва от професионални потербители (например учени или военни), а простия интерфейс позволява практически на всеки да опита.

Метеорити се сблъскват със Земята често, но голяма част от тях изгарят в атмосферата. Въпреки това, няколко пъти в историята на планетата на нейната повърхност са падали едри небесни тела. Според мнозинството учени именно падането на метеорит е довело до измирането на динозаврите и на много други видове животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар