петък, 17 декември 2010 г.

"Мумифицирана" гора хвърля светлина върху климатичните промени в древността

actualno.com
Неотдавнашното топене на снеговете позволило да се открият добре съхранените останки от стволове на дървета. Придобитите познания ще бъдат от полза при изследването на последствията от глобалното затопляне.

На отдалечен канадски остров в Арктика, където сега не растат дървета, бе открита "мумуфицирана" гора, която позволява на учените да разберат как растенията са реагирали на климатичните промени в древността, съобщи Асошиейтед прес.

Придобитите познания ще им бъдат от полза при изследването на последствията от глобалното затопляне в Арктика, допълва БТА. Древната гора на остров Елсмир, който се намира северно от Северния полярен кръг в Канада, включва изсъхнали брези, борове и смърч.

Изследователят Джоел Баркър от Държавния университет на Охайо я открил случайно, докато лагерувал там през 2009 г. През лятото т.г. той се върнал на острова, за да изследва обекта, който е бил затрупан от лавина преди 2-8 милиона години.

Неотдавнашното топене на снеговете позволило да се открият добре съхранените останки от стволове на дървета, листа и иглички на борове. Десетина подобни "мумифицирани" гори съществуват на територията на Канада в Арктика, но тази се намира в най-северната част на страната.

Гората на остров Елсмир е съществувала по времето, когато климатът в Арктика е бил по-топъл от сегашния и след това е настъпило застудяване.

Съдейки по липсата на различни видове дървета, изследователите подозират, че растенията в района са се затруднявали да оцелеят след бързите климатични промени, свързани със заменяне на широколистни с иглолистни дървесни видове. Резултатите от изследването бяха представени на среща на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар