петък, 31 декември 2010 г.

Глобална петролна експанзия през 2011 г.

darikfinance.bg
Глобалната петролна индустрия се готви за експанзия през 2011 г. Въпреки катастрофалния разлив в Мексиканския залив, нефтените компании планират рекордни разходи за развитие на нови находища, включително и в дълбоки води, пише WSJ.

От гигантите Saudi Aramco и Exxon Mobil до малките групи от специалисти за проучвания, петролната промишленост планира да похарчи близо половин трилион долара през следващата година за намиране и извличане на нефт и природен газ, според ново проучване на инвестиционната банка Barclays Capital.

За първи път от няколко години насам, големите западни петролни компании поемат водачеството в бранша, увеличавайки бюджетите си по-бързо от държавните си конкуренти.

Според анализаторите от Barclays, апетитът за нефт расте, подкрепен от очакваното икономическо възстановяване и спекулациите за ново силно поскъпване на черното злато.

Barclays оценява разходите за нови сондажи, производство на платформи и други енергийни инфраструктури на общо 490 милиарда долара през следващата година или с 11% повече от 2010 година. Цифрата се базира на проучване сред 402 фирми. Планираното увеличение на разходите отразява все по-големите инвестиции за търсене и добив на нефт в труднодостъпни места.

За първи път от октомври 2008 г. лекият сурови петрол затвори над 90 долара за барел на сесията на Нюйоркската стокова борса през миналата сряда, като с оглед на малките обеми на търговията покрай празниците, нефтените фючърси ще останат на тези си нива до началото на 2011 г.

Най-големите западни производители, включително Exxon, Royal Dutch Shell, Chevron и BP, се очаква да увеличат разходите с 16% до 108,6 милиарда щатски долара, според Barclays. Преди десет години, тези дружества изостанаха с инвестициите в нови сондажни съоръжения, заради спада на цената на петрола. Този път те се ангажират да не правят същата грешка.

Chevron, която обяви ръст от 29% на разходите си по-рано този месец, планира да развива няколко големи проекта в Западна Австралия, Южнокитайско море и дори в Мексиканския залив, въпреки забавянето на разрешителните за добив и изследвания от правителството на САЩ, след експлозията на дълбоководната сонда на BP в региона, станала на 20 април тази година.

Очаква се дълбоководните сондажи да поглъщат все по-голяма част от разходите на петролните компании. Преди две години, когато цените на нефта скочиха над 100 долара за барел, бяха поръчани много платформи за сондиране, способни да работят в дълбоки води.

Двадесет и пет нови сондажни платформи за дълбоки води излязоха от корабостроителниците през тази година и още 35 се очаква да бъдат завършени през 2011 година. Екологичната катастрофа в Мексиканския залив накара властите във Вашингтон да наложат мораториум върху дълбоководните сондажи в продължение на пет месеца и да затегнат процедурата за одобряване на нови сондажи, но това няма да спре нефтените компании.

Контролираната от правителството Petroleo Brasileiro планира бюджет от 28 200 000 000 за капиталови разходи, според Barclays. По-голямата част от тази сума са предвидени за развитие на наскоро откритите нефтени залежи в дълбоки води край атлантическия бряг на Бразилия.

Петролните компании са окуражени от поскъпването на суровината като според много анализатори цените на суровия петрол ще се движат над 100 долара за барел през следващата година.

И докато по-високите разходи в краткосрочен план означават повишение на цените на продукцията, то дългосрочно ще гарантират устойчив растеж на добива и ще позволят преминаването към алтернативни източници на енергия без сериозни икономически сътресения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар