неделя, 19 декември 2010 г.

НАСА показа най-подробната топографска карта на Луната

dnevnik.bg

Американската космическа агенция показа в събота най-подробната и изчерпателна топографска карта на Луната, правена досега.

Благодарение на апарата Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) в продължение на една година е покрито почти всяко кътче на земния спътник и са събрани данни от почти 3 милиарда точки от лунния терен, се казва в официалното съобщение.

"Надяваме се да продължим с това темпо още 2 години до края на настоящата мисия и, ако е възможно, и след това. Понеже LRO е над полюсите, очакваме там да постигнем навигационни възможности почти като на GPS система", заяви д-р Грегъри Нюман от НАСА.

"Тези данни се използват за изработването на подробни карти на терена, които ще играят фундаментална роля при бъдещи научни изследвания и мисии на астронавти на Луната", допълни Нюман.

LRO има уред за измерване на височината, който излъчва лазерен импулс, разделян от оптично устройство на пет лъча. Благодарение на различното време, за което отразените лъчи се връщат до орбиталния апарат, се измерва височината на всеки обект. Разликата в енергията на лъчите пък показва отразителната способност на терена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар