сряда, 29 декември 2010 г.

Наши учени с престижно постижение

actualno.com
Охладиха атоми на рубидия до температура, 10 000 пъти по-ниска от тази в междузвездното пространство. Този резултат се получава за първи път на Балканите

Със създадена от тях уникална апаратура-магнито-оптичен капан, учени от Института по физика на твърдото тяло при БАН охладиха атоми на рубидия до температура, 10 000 пъти по-ниска от температурата в междузвездното пространство.

Този резултат се получава за първи път на Балканите, съобщи днес пред репортери проф. Кирил Благоев.

По думите му това осигурява работа с охладени молекули. Бъдещо приложение ще се търси в областта на квантовитекомпютри. Въз основа на тази технология могат да се изработват още по-точни атомни часовници.

Атомният часовник е стандарт за време. Характеристиките на преходите при него, когато атомите са охладени, се определят с по-голяма точност.

В областта на микроелектрониката охладените атоми биха могли да се използват и за по-прецизно изработване на микроелектронни елементи, обясни ученият.

Срещата с репортери беше първата от поредица пресконференции, на които ще бъдат представени постиженията на БАН през изминалата година, съобщиха от академията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар