вторник, 28 декември 2010 г.

След колайдера и пълна симулация на живота на Земята?

actualno.com
Проектът "Симулатор на живата Земя" цели да обогати знанията за всичко, което се случва на планетата ни. Симулаторът ще преплете и сблъска различни клонове на науката

Международен екип от учени иска да създаде симулатор, който да може да пресъздаде всичко, ставащо на Земята - от глобалните метеорологични модели и разпространението на болестите, до международните финансови операции и задръстванията по пътищата, съобщи Би Би Си.

Проектът "Симулатор на живата Земя" цели да обогати знанията за всичко, което се случва на планетата ни, като обхване човешките действия, които оформят обществото, и природните сили, които определят физическия свят, допълва БТА.

"Много от съвременните проблеми - социалната и икономическа нестабилност, войните, болестите, са свързани с човешкото поведение, но информацията как функционира обществото и икономиката е недостатъчна" - обясни д-р Хелбинг от Швейцарския федерален технологичен институт, който е председател на на проекта.

Разкриването на скритите закони и процеси в основата на обществото е най-голямото научно предизвикателство на този век.

За да постигне тази цел, симулаторът ще преплете и сблъска различни клонове на науката.

Симулаторът ще може да прогнозира разпространяването на заразни болести, като свинския грип, да идентифицира методи за справяне с промените в климата, да засече първите сигнали за предстояща финансова криза.

Системата първо трябва да бъде захранена с данни за всички дейности на планетата от всякакви източници - от финансовите пазари през медицинската статистика до социалните медии. Ще бъдат включени също данни за въздуха, сушата, океаните и моретата, космоса. За системата ще са необходими свръхмощни суперкомпютри, каквито още не са създадени.

Следващата стъпка ще е да бъде създадена рамка, която да превърне морето от информация в модели, които точно възпроизвеждат всичко, случващо се на Земята в дадения момент. Това ще е възможно с общите усилия на социолози, компютърни специалисти и инженери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар