неделя, 19 декември 2010 г.

Пишат до Брюксел за арсена в Меричлери

cross-bg
Стълкновения между протестиращи и полиция предизвика организираното днес по обяд гражданско неподчинение в покрайнините на Меричлери. До сблъсъците се стигна след като организирани от инициативен комитет жители на населеното място опитаха да препречат с телата си пътя на един от преминаващите пътнически влакове, пише информационният портал DGPazar.eu. С национални трибагреници, лозунги и не скрита емоция множеството достигна пеша до железопътния прелез, който е и един от подстъпите към градчето.

"Вече не сме на протест, а на гражданско неподчинение!". С тези думи лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев и сподвижниците му пробваха да пробият изградения полицейски кордон. Отпорът на униформените обаче набързо обезсърчи щурма, задържайки хората далеч от пътя на влака. В сблъсъка се стигна до повалянето на един-двама, а тинейджър за малко не бе задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Емил Георгиев обвини няколко министерства, сред които това на икономиката и на околната среда и водите, че толерират престъпно посегателство срещу живота и здравето на Меричлерци. Причината за подобно твърдение екологът обясни с липса на мерки срещу "Каолин", който стачниците винят в авторство на бедите в малкото градче.

"Кой лъже, приятели? И докога това бездушие? Защото официално предупреждаваме: Хора от Димитровград! Тази трагедия ще се повтори и при вас, след като се взривява и в "Кирешлика! Кажете какво да правим - да се подчиняваме ли?", попита риторично хасковлията, който оглави и втория поред протест в рамките на последните няколко месеца.

Лидерът на "Екогласност" определи като "цинизъм" отговора на министъра на икономиката. В писмо Трайчо Трайков изразява увереност, че липсва извършено престъпление, за каквото сформираният в Меричлери инициативен комитет твърди.

От утре ще пишем протестно писмо до Брюксел, обяви Георгиев пред медиите. Той се зарече заедно с излъчен от градчето представител, лично да отнесе жалбата до административната столица на обединена Европа. Брожението ще е адресирано до Комисията по околна среда, здравеопазване и защита на потребителите.

"Не искам да повтарям смъртта на Наполеон! Искам да дишам чист въздух, да пия чиста вода!", с емоция се включи и председателят на инициативния комитет Танко Русев. "Говори за Наполеон, защото и той е бил отровен с арсен", обясни Георгиев на околните паралела, който съмишленика му прави с видния френски император и пълководец. И вметна, че с натрупване в организма, отровата води до бавна, но сигурна смърт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар