петък, 31 декември 2010 г.

Човечеството посвещава XXI век на търсенето на извънземен живот

actualno.com
В края на отминаващата година Британското кралско научно дружество публикува информация за няколко важни предизвикателства пред човечеството през този век, съобщи БТА, като се позовава на ИТАР-ТАСС.

Дружеството смята, че главна задача на съвременното общество е да търси извънземен живот във Вселената.

Астрономи откриха 500 подобни на Земята планети, което означава, че шансът в космоса да бъдат намерени нови форми на биологичен интелектуален живот многократно се е увеличил. Във всеки случай намиращите се във Вселената 100 милиарда галактики, всяка от които включва стотици милиарди звезди и планети, могат да поднесат големи изненади и да дадат нов импулс на развитието на Хомо сапиенс.

Сложен проблем са и климатичните промени на Земята, предизвикани частично от затоплянето на атмосферата вследствие на увеличените парникови емисии. На науката все още предстои да опознае този процес и да прогнозира развитието му. Човечеството трябва да се приспособи към новите климатични условия.

Предизвикателство е също обезпечаването на здравето на човека във връзка с нарасналата продължителност на живота му. Сред предизвикателствата, свързани с климата, е и разработването на основите на геоинженеринга или на изкуственото променяне на климата.

Пред съвременното общество стои също задачата да опознае хода на биологичната еволюция на планетата, за да се гарантира устойчиво и постепенно развитие на обществото. При това една от главните цели ще е изследването на структурата на мозъка и на особеностите, свързани с функционирането му.

Развитието на интернет и създаването на нови информационни мрежи ще бъде в центъра на общественото внимание през следващите няколко десетилетия. Аналогична е ситуацията, свързана с технологията на стволовите клетки, която се нуждае от по-голямо развитие. Същевременно човечеството трябва да реши проблема, свързан със съхраняване на биологичното разнообразие, за да може на планетата да се съхранят многобройните източници на биологичния живот.

Сред предизвикателставата е и разработването на нови ваксини срещу многобройните заболявания. Списъкът със задачи пред човечеството през този век е съставен в резултат на осъществяването на специална програма по повод 350-годишнината от основаването на дружеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар