сряда, 29 декември 2010 г.

Срутище предизвика паника в село

dir.bg
Бедствено положение е обявено в крумовградското село Ковил. Заради опасност от срутване на скали върху къщите 36 души ще бяха евакуирани. Скалите са опасно надвиснали над крайните къщи в селото и всеки момент могат да ги затиснат, предаде БНР. Три 50-тонни къса снощи се откъртили от върха над Ковил и започнали да се търкалят по склона. Шумът бил толкова голям, че семейство от най-близката до планината къща се изплашило и пренощувало при близки.

В опасния участък багери прокопаха траншеи с височина 4 метра, за да изолират селото и да спрат полета на скалите. В селото пристигат и сапьори да направят план за взривяване на опасните скали. Токът в селото е изключен.

Няма опасност за хората от крайните къщи в крумовградското село Ковил. Те са евакуирани, и ще бъде осигурена и безопасността на домовете им, каза инж. Стефко Бурджиев пред "Фокус". „Това, което се прави в момента, е с мощни машини – коматсу, багери, булдозери - да се направят валове, които при евентуално отново свличане на такива скални маси, ще ги задържат и няма да допуснат тяхното претъркаляне до тези къщи, които са в края на селото”, посочи още шефът на "Гражданска защита".

Бурджиев обясни, че срутището се е активизирало след последните дъждове в района и рязката промяна в температурите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар