петък, 31 декември 2010 г.

ЦЕРН: Колайдерът няма да предизвика края на света

cross-bg
Физиците от ЦЕРН, които работят в Големия адронен колайдер преди Нова година решиха да успокоят тези, които със страх очакваха появата на съоръжението и започването на работата му. Мнозина очакваха край Женева да се появи черна дупка, която ще доведе неминуемо до края на света. Според съобщението, никакви следи от образуването на черни дупки в колайдера не са открити. За научното списание Physics Letters B беше подготвена специална публикация, посветена на резултатите от изследването, проведено с помощта на един от четирите основни детектора на колайдера - CMS /Compact Muon Solenoid/ или компактен мюонен соленоид.

Според данните в доклада, които са най-пълните досега, следи от появяването на микроскопични черни дупки вътре в колайдера не са открити. Както Информационна агенция КРОСС не веднъж е писала, вътре в съоръжението, при рекордна за ускорителя енергия, се сблъскват частици, които могат понякога да създадат свръхплътни образования, от които теоретически могат да се зародят нестабилни или стабилни неразпадащи се черни дупки.

Разбира се, в космическите лъчи, които непрестанно бомбардират нашата Земя могат да се намерят частици с много по-голяма енергия, отколкото в колайдера, но тънкостта е в това, че „извъземното" свръхплътно вещество, което има огромна скорост, може без проблеми да „прониже" всяка планета и без никакви повреди да продължи пътя си. А черните дупки, които се раждат при ударите, ще имат неголяма скорост, ще бъдат подчинени на земната гравитация, ще се спускат и ще се натрупват в центъра на земното кълбо, като именно там ще започнат разрушителната си дейност.

Според сценария, рисуван от песимистите и противниците на колайдера подобни черни дупки могат да привлекат към себе си и обикновено вещество и ще правят това, докато не погълнат цялата земя. През 2008 година, преди старта на колайдера някои учени предрекоха създаването на т.нар „къртичи дупки" и едва ли не пътешественици от бъдещето идват при нас през тези дупки. Работата е там, че тези дупки са далечни роднини на черните дупки, през които практически мигновено можеш да се преместваш на големи разстояния. Принципно те могат да действат като „машина на времето" и би могло да се осъществява пътуване във времето, пишат в доклада от ЦЕРН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар