понеделник, 20 декември 2010 г.

Ниагарският водопад без вода!

obekti.bg
Снимки на Ниагарския водопад без вода излязоха на бял свят 41 години след пресушаването му

Американецът Рус Гласон открил безценните находки. Тъст му и тъща му направили фотографиите, когато през 1969 г. американската част на водопада е “спряна” за 6 месеца със специално издигнат бент.

От юни до ноември инженери изследвали скалите, загрижени, че могат да поддадат на ерозия. По същото време работници почистили дъното и направили временна площадка, от която туристи можели да наблюдават рядката и иначе недостъпна панорама.

Водопадът е спирал и още веднъж в историята си – на 30 март 1848 г. Тогава, преди 162 години Ниагарският водопад спира, в буквалния смисъл на думата, за близо 30-40 часа. По това време той вече е туристическа атракция. Настъпва паника.

Какъв е резултатът от това? Коритото на реката пресъхва, рибите умират, костенурките започват да щъкат наоколо, а хората – колкото смели, толкова и глупави – започват да кръстосват дъното и да събират оръжия, байонети и томахавки, за да ги превърнат в сувенири.

Каква е причината за подобно неочаквано събитие? Теологическите обяснения, разбира се, започват да надделяват над здравия разум. Дали това не е божествено възмездие за греховете на САЩ? Хиляди хора започват да посещават специални служби в църквите. Те се молят водите да започнат да падат отново, а светът – да продължи както обикновено. Някои дори искат опрощение на греховете си, тъй като смятат, че наближава Денят на страшния съд.

Какво е обяснението? Мощен югозападен вихър избутва огромни късове от замръзнала езерна вода в северозападния край на е. Ери, блокирайки по този начин извода от вода към река Ниагара. Чак през нощта на 31 март срещу 1 април водопадът потича отново.

На снимката долу - Ниагарският водопад така, както го познаваме:

Няма коментари:

Публикуване на коментар