четвъртък, 23 декември 2010 г.

София ще печели по 1,5 млн. от “сметищен” ток

24chasa.bg
По 1,5 млн. лв. ще печели на година Столичната община от продажбата на ток, произведен от сметищен газ, съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Със заместничката си Мария Бояджийска тя откри първата у нас инсталация за оползотворяване на сметищен газ в депото в Суходол.

“Освен еленергия тя ще произвежда и топлоенергия. С нея ще отопляваме няколко общински сгради в Суходол”, обясни Фандъкова. Инсталацията струва 2 млн. лв., отпуснати от бюджета. Инвестицията ще се върне за 3 г., а съоръжението ще работи поне 15 г. При пълно натоварване тя ще произвежда годишно по 6,5 млн. квтч, или потреблението за 2500 домакинства.

“Ще продаваме енергията на ЧЕЗ. През януари ще внесем искане до ДКЕВР за определяне на цена. Токът ще се продава по тарифите за зелена енергия, която е до 260 лв. на мвтч”, разказа Бояджийска.

Инсталацията ще продължи да работи и след закриването на депото. Тя ще обезврежда над 3 млн. куб. м сметищен газ годишно, а парниковите газове ще се намалят с 32 000 т. След втория етап на рекултивация на сметището до 2-3 г. ще се монтират още инсталации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар