понеделник, 20 декември 2010 г.

Неочаквани и невидими слънчеви атаки

bgnauka.com
Нашето Слънце може да бъде заплаха, когато изпраща мощни взривове слънчева радиация към Земята. Астрономите внимателно изследват Слънцето, за да научат повече за това какво представляват и колко силни са тези слънчеви изригвания, с надеждата да могат и да ги предсказват. Ново проучване показва, че една трета от взривове на Слънцето са "неочаквани атаки" които могат да възникнат без предупреждение.

"Ако прогнозиращите космическото време се предоверяват на някои от традиционните признаци за опасност, те ще пропуснат значителна част от слънчевите изригвания.” - казва Сули Ма от Харвард-Смитсонионовия център за астрофизика .

За да достигнат до тези изводи, Сули Ма и нейните колеги проучили 34 слънчеви изригвания в период от над 8 месеца, използвайки космическия кораб STEREO. STEREO им позволил да изучават Слънцето от два различни ъгъла едновременно. Той е идеален за изучаване на слънчевата корона и слънчевите взривове. Последните представляват един милиард тона силно заредени частици при скорост в Космоса по-голяма от един милион мили в час. Когато тези частици достигнат Земята, те си взаимодействат с магнитното поле на нашата планета, като могат да предзвикат геомагнитна буря. Такава буря пречи на спътниковите комуникации, нарушава енергийните мрежи нарушавате и дори влияят на орбитите на спътниците.

Астрономите смятат, че за всички слънчеви взривове е имало предупредителни сигнали - малки експлозии, придружени от радиация с висока енергия, потъмняване на слънчевата корона или по-силни изригвания. Като гледат за такива предупредителни сигнали, специалистите биха могли да прогнозират предстоящо слънчево изригване.

Това ново изследване открива, че 11 от 34-те последни наблюдавани от STEREO слънчеви изригвания (тоест – около една трета) са били скрити и неочаквани. За тях не е имало никакви обичайни сигнали.

Екипът планира да продължи да търси фини признаци, които да позволят предсказването на следващите „неочаквани” слънчеви изригвания. Възможно е в следващите години Слънцето да увеличи своята активност, предупреждават специалистите.
Превел: Неделин Бояджиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар