понеделник, 20 декември 2010 г.

Непознат вид бактерия бе открит в останките на "Титаник"

ekipnews.com
Снимка: news.discovery.com
Невиждан досега вид бактерия, наречен Halomonas titanicae, бе открит в порите на онаслоената ръжда в части от потъналия кораб "Титаник", съобщи Би Би Си. Откритието бе публикувано в списание "International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology"
В приличните на ледени висулки образувания на ръждата съществуват и други видове бактерии и гъбички. Новата бактерия бе изолирана от образци от ръждивите образувания от "Титаник", доставени още през 1991 година от подводния апарат "Мир 2". Върху тях работиха екипи от "Dalhousie University" и "Ontario Science Centre" в Канада и "University of Seville" в Испания.

Учените се занимавали с проследяване на ДНК на микробите, преди да открият, че вече са идентифицирали нов член на соленолюбивия род Halomonas.

Изучаването на новата бактерия може да осветли механизма, по който се образуват приличните на ледени висулки форми на ръждата в солена вода и да помогне за опознаването на "рециклирането", което такива форми на живот на практика осъществяват с потъналите метални структури.

Авторите подчертаха, че опознаването на такива бактерии има пряко отношение към безопасността на нефтените и газовите тръби под водата, както и за правилното разположение на корабите и петролните платформи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар