неделя, 26 декември 2010 г.

Студеното време парализира летища в САЩ и Русия

vesti.bg
27.12.2010 07:35
В плен на снежната стихия се оказа Ню Йорк, където транспортът беше почти парализиран; московското летище "Домодедово" остана без ток. Блокирани бяха пасажери на летище Домодедово.

Силна снежна буря връхлетя североизточната част на САЩ и предизвика транспортен хаос, съобщават световните агенции. В плен на снежната стихия се оказа най-големият град в страната - Ню Йорк, където поради практически нулева видимост транспортът е почти парализиран. На главните нюйоркски летища, "Ла Гуардия", "Либърти" и "Джон Кенеди" бяха отменени над хиляда полета, а останалите се изпълняват с огромни закъснения. По цялата страна броят на анулираните полети достига две хиляди, предаде ИТАР-ТАСС. Само авиакомпанията "Делта" е анулирала 800 полета, предаде Си Ен Ен, цитирана от ДПА.

По пътищата на североизточните щати са се образували огромни задръствания, а други автомагистрани са пусти, защото са затрупани от дебел сняг. Местните радиостанции непрекъснато съобщават за големи пътнотранспортни произшествия. Ситуацията се усложнява и от това, че властите не разполагат с достатъчно снегопочистваща техника. Губернаторите на щатите Мериленд, Вирджиния и Северна Каролина обявиха извънредно положение. Метеоролозите прогнозират снежната покривка да достигне между 38 и 64 см тази нощ, а снеговалежите да продължат и днес.

На московското летище Домодедово бе възстановено електроснабдяването след близо 12-часово прекъсване, съобщила за ИТАР-ТАСС говорителка на летището. В момента се възстановява технологичният процес, необходим за излитането и приемането на самолетите както по вътрешните, така и по международните линии, допълни говорителката. Досега всички самолети, които трябваше да кацат на Домодедово, бяха отклонявани към Внуково и Шереметиево, както и на летища в други райони.

При спирането на тока на летището е имало няколко хиляди пасажери и чакащи. Много от тях са били настанени в хотели, а жителите на Москва са се разотишли по домовете си.

Заради прекъсване на електропреносни линии две трансформаторни подстанции, обезпечаващи функционирането на летището, спряха работа тази сутрин в 8 часа местно време. В резултат на това системите за регистрация на пътниците, информационната система и други инфраструктури на аерогарата на Домодедово преустановиха също работа и летището се оказа парализирано. Причина за прекъсването на електропреносните линии е леденият дъжд, който от вчера следобед се изливаше над Москва и който предизвика подобни аварии в електрическия транспорт на руската столица.

У нас почистващите фирми в столицата са обработили със смески против заледяване всички улици, по които се движи масовия транспорт, съобщи пресцентърът на Столичната община. Затруднено е движението към селата Лозен, Балша, Мрамор и Житен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар