вторник, 21 декември 2010 г.

Годината, в която Земята си го върна

dnes.bg
От бедствия загинаха повече хора, отколкото от тероризъм
Десетки милиони пакистанци бяха засегнати от наводненията тази година. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това беше годината, в която Земята си го върна. Земетресения, горещини, вулкани, унищожителни тайфуни, свлачища и суши убиха повече от четвърт милион души през 2010 г. – най-смъртоносната за повече от поколение.

В природни катаклизми в света тази година са загинали повече хора, отколкото са убити при терористични атаки през последните 40 години общо.

„Изглеждаше все едно идваха на вълни едно след друго“, казва Крейг Фугейт, ръководител на Американската агенция за контрол при кризи, цитиран от msnbc.

„Изразът „веднъж на 100 години“ практически изгуби смисъла си тази година.“

В повечето случаи трябва да виним себе си, е общото мнение на учени и специалисти по управление на кризи.

Въпреки че природните катаклизми са случайни събития, заради човешката дейност годината е особено смъртоносна, скъпа, екстремна и объркана.

Некачествено строителство и градско планиране помагат на земетресенията да са по-смъртоносни, отколкото биха били сами по себе си. Все повече хора живеят в мизерия и паянтови постройки в пренаселени градове. Това означава, че когато земята се разлюлее, реката прелее или тропическият циклон удари, умират повече хора.

Бедствия като земетресения и вулкани са „горе-долу константни“, казва Андреас Шрафт от застрахователния гигант Swiss Re. „Разликите днес са от хората.“

Януарското земетресение, което уби 220 000 души в Хаити, е перфектен пример. В Порт-о-Пренс живеят почти три пъти повече хора, много от тях в набързо построени жилища, отколкото преди 25 години. Така че същият трус, ако се беше случил през 1985 година, вместо през 2010-а, броят на жертвите вероятно щеше да е 80 000, смята Ричард Олсън, специалист по контролиране на риска от катастрофи в университета във Флорида.

През февруари земетресение, много по-силно от това в Хаити, разтърси област в Чили, която е по-малко населена и с по-добро строителство, а и не толкова бедна. По-силният чилийски трус причини смъртта на по-малко от 1000 души.

Климатолози отдавна повтарят, че климатът на Земята се променя заради причиненото от човека глобално затопляне и носи екстремни явления като горещини и наводнения.

През лятото едно метеорологично явление причини задушаваща жега в Русия, а далеч на юг предизвика наводнения в Пакистан, които заляха над 100 квадратни километра. Само това единствено метеорологично явление уби почти 17 000 души, повече, отколкото всички самолетни катастрофи в света през последните 15 години общо.

„Това е вид самоубийство, нали? Строим къщи, които ни убиват (при земетресения). Строим домове на места, които при наводнения са залети и се давим“, казва Роджър Билхам, професор по геология в университета в Колорадо. „Наша е вината, че не сме предвидили тези неща. Знаете, Земята си прави своето.“

Не е нужно някой да казва на Вера Совинова колко лошо може да стане. Тя е 52-годишна администраторка в зъболекарска клиника, която през август приемаше бежанци от московските рекордните жеги, смог и пожари. „Мисля, че е краят на света. Планетата ни предупреждава какво ще стане, ако не се грижим за природата.“

Екстремното време, което доминира 2010 година, е класическо проявление на причиненото от хората глобално затопляне, за което учените предупреждават отдавна. Те пресмятат, че убийствената гореща вълнà в Русия би се случвала веднъж на 100 000 години без глобално затопляне. Предварителни данни показват, че през тази година в 18 държави е преминат рекордът за най-топъл ден в историята.

„Тези събития нямаше да се случват без глобално затопляне“, казва Кевин Тренбърт, ръководител на екипа за климатични анализи на Националния център за атмосферни изследвания.

Затова хората, които изучават природните катастрофи, смятат, че би било грешка 2010-а да се приеме просто като лоша година.

„Земята си връща за погрешните решения на хората“, казва Дебарати Гуха Сапир, директор на центъра за изучаване на епидемиите при природни катастрофи към Световната здравна организация.

„То е почти все едно политиците, правителствените политики за развитие да помагат на Земята да си го връща, вместо да ни предпазват от това. Създадохме условия, в които дори най-малкото нещо, което направи Земята, да има наистина непропорционално голямо отражение.“

Ето и събитията през 2010-а, които са всичко друго, но не и нормални: Докато земетресението в Хаити, горещата вълнà в Русия и наводненията в Пакистан взеха най-много жертви, смъртоносни трусове разлюляха също Чили, Турция, Китай и Индонезия в една от сеизмично най-активните години от десетилетия.

До средата на декември е имало 20 труса със сила 7 или повече, за сравнение обикновено са 16. Тази година е близо до най-тежката в това отношение 1970, но не е рекордна, не е и много над средното за брой силни земетресения, според американския сеизмологичен център.

Само наводненията до септември са убили повече от 6300 души в 59 държави, по данни на Световната здравна организация.

До края на ноември 2010 година от природни бедствия са загинали близо 260 хиляди души, в сравнение с 15 000 през 2009, сочи информация на Swiss Rе. За сравнение жертвите на тероризъм от 1968 до 2009 година са по-малко от 115 000, според доклад на Държавния департамент на САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар