сряда, 22 декември 2010 г.

Създадоха неутринна обсерватория в Антарктида

cross-bg
Базата на станция IceCube в Антарктида

В Антарктида е завършило строителството на уникален научен обект - неутринната обсерватория IceCube. Оригиналността на проекта не е само в избраната точка на земното кълбо. Основната част на съоръжението е в голям ледник на Южния полюс.
Схема на неутринната обсерватория IceCube

„Капанът“ на IceCube за неутриното се състои от пробит в леда отвор с дълбочина около 2,5 км, в който са спуснати 86 въжета с 60 оптични сензора. Основното в работата на IceCube е използването на абсолютната прозрачност на дълбочинния лед в качеството на естествен „пълнител“ на детектора, необходим за засичане на сблъсъците между неутрино и атоми. Според пресслужбата на проекта IceCube практически е готова за работа. „Благодарение на това, че станцията е разположена „на края на света“, IceCube позволява да се проверят предположенията за особеностите на фундаменталните частици, които се раждат при най-удивителни събития във Вселената. Съвременните оптични сензори, „замразени“ в леда на Земята, фиксират редки сблъсъци между молекули на водата и неутриното“, се казва в съобщението.
Цифров оптичен модул на IceCube

Оборудването и компонентите на инсталацията са доставяни от крайбрежната антарктическа станция Макмурдо, а след това с помощта на самолет са пренасяни на Южния полюс. Строителството е протичало в денонощен режим само през антарктическото лято – от ноември до февруари, по време на полярните дни.
Спуснане в леда на цифров оптичен модул на IceCube
Фото:
http://www.gizmag.com/icecube-antarctic-ice-neutrino-observatory/16216/picture/119913/

Съвременните оптически сензори, вкарани в най-чистия лед на планетата, ще зафиксират редки сблъсъци между молекулите на водата с почти безтегловните субатомни частици на неутриното", се казва в прессъобщението на проекта. Неутриното e неутрална субатомна частица, която се образува в момента на преобразуването на неутрони в протони, което настъпва по време на ядрени реакции. Те се движат по права линия със скорост, близка до скоростта на светлината, и са толкова малки, че преминават през всяка материя. Тези уникални характеристики правят откриването на частиците много трудно. Изследванията, свързани с изучаването на неутриното, продължават от 1950 г.

Учените, работещи с IceCube, откриха в южната половина на небосвода „горещо петно“ – загадъчна неравномерност в разпределението на космическите лъчи с енергия десетки тераелектронволта.

Програмата IceCube е разработена от международна група, под ръководството на специалисти от университета в Уисконсин. Главната задача е търсенето на неутрино, което се образува в резултат на най-мощните катаклизми във Вселената като взривове и избухване на гама-излъчване, избухването на свръхнови звезди. Изследването на неутриното ще позволи на учените да проникнат в тайните на процеса при появата на най-високоенергийните частици в природата. Стойността на проекта е повече 270 млн. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар