четвъртък, 23 декември 2010 г.

Още 10 г. снежни и студени зими

24chasa.bg
Захлаждането в Западна Европа е предизвикано от климатичен процес, който ще продължи между 5 и 10 г., твърди британският метеоролог от университета в Оксфорд Дейвид Кинг, цитиран от Ройтерс.

"Такъв период се характеризира с екстремално студени зими и горещи лета и ако вече сме навлезли в него, трябва да се подготвим, както трябва", казва професорът. За последен път подобно явление е наблюдавано в началото на 60-те г. От британското министерство на транспорта обявиха, че ще се консултират с учените дали е необходимо да се правят дългосрочни инвестиции в тази връзка.

Според климатолога Гевин Кук сегашното застудяване е само началото на нова мини ледена епоха. За Северна Европа се задавали 30 зими, всяка от които по-студена от настоящата, пророкува Кук след интервюта с експерти по климата. Вследствие на това икономиката ще претърпи драматични промени. Най-леден щял да е периодът между 2025 и 2040 г.

През 1645 г. било открито, че слънчевите петна са изчезнали. 5 г. по-късно в Европа започва т.нар. мини ледена епоха, продължила 70 г., припомнят учените. И предупреждават, че през 2008 г. НАСА отново е констатирала липса на петна по Слънцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар