сряда, 22 декември 2010 г.

Япония предупреди за цунами след земетресение в Тихия океан

dnevnik.bg
В Япония беше издадено предупреждение за цунами след мощно земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер в Тихия океан, съобщават световните агенции. Трусът е станал в сряда рано сутринта местно време край южното крайбрежие на страната.

Земетресението е регистрирано на около 130 км. от остров Чичи, на дълбочина от 10 километра. За момента няма съобщения за пострадали хора и материални щети. Японската метеорологична агенция издаде предупреждението за островите Огасавара – архипелаг от 30 острова на около 1000 км. южно от Токио, на който живеят около 2500 души. Възможно е вълните да достигнат височина от два метра, предупредиха от там.

Японските телевизии излъчваха непрестанно призив на японски, корейски, китайски и бразилски език, че "всички хора, които се намират близо до бреговете в застрашените райони, трябва да се евакуират към зони с по-голяма надморска височина".

Япония е една от най-сеизмично активните зони в света, припомня "Ройтерс". Там стават около 20 процента от земетресенията по света.

БиБиСи съобщава за вълни с височина 30 см. и предава, че по-късно предупреждението е отменено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар