понеделник, 20 декември 2010 г.

Откриха мемориална плоча на кан Аспарух в Запорожие


kulturni-novini.info
В периода от 10 до 12 декември родолюбивите българи в Украйна организираха поредица от събития, посветени на навършването на 1330 години от основаването на България и 1310 от смъртта на кан Аспарух.

Тези две годишнини се предшестваха от друга забележителна дата за украинската българска общност. В гр. Одеса на 10-11 декември се чества юбилей на Всеукраинския държавен български вестник "Роден край", по случай излизането на брой 1000 на вестника, който започва да се печата през 1989 г.

На тържеството пристигнаха гости от България, Молдова, Приднестровие и цяла Украйна. В рамките на юбилея се проведе пресконференция с участието на представители на Държавния комитет за работа с националностите и религиите, Одеското отделение на съюза на журналистите, Одеския областен съвет, Генералното консулство на Р България в Одеса, Държавната агенция за българите в чужбина, Асоциацията на българите по света, делегацията от Народното градско читалище “Добри Войников”, гр. Шумен, главния редактор на вестника г-жа Дора Костова. Празникът бе съпътстван с тържествена концертна програма с участието на национални вокални и танцови състави от Бесарабия, а също така и с празнична трапеза в национален стил.

За вестник "Роден край" в Украйна знаят всички българи. "От събота до събота" него го очакват в Бесарабия, Таврия, Крим. Той има свои читатели в прародината България, в съседна Молдова, където живее другата част на бесарабските българи и на други места на земното кълбо, където живеят българи. Вестникът е обичан от много хора, защото носи кътче „роден край“ на всеки българин, който разгръща страниците му.

На това тържествено събитие се подчерта и преподтвърди огромната роля на вестника-будител за запазването на българската идентичност, за неговата значимост в отстояването на културните и духовни интереси на българите в Украйна.

След това празничните чествания се изместиха в по-различна географска плоскост, като голяма част от гостите на вестника заминаха при българите в Таврия. Така на 12 декември в гр. Запорожие се откри мемориална плоча на основателя на Аспарухова България - кан Аспарух. Инициатори на този проект са главният редактор на в. "Роден край" г-жа Дора Костова (Одеса), председателят на организацията "Движение за историческа справедливост на българите" г-н Иван Ангелов (Запорожие) и меценатът на проекта – президента на Обществената палата в гр. Одеса Виталий Алайбов. Паметната плоча е поставена на мястото на погребението на кан Аспарух, където по мнението на няколко български историци е намерена могилата на кана на брега на река Днепър около с. Вознесенка, което днес се явява един от районите на областния град Запорожие. Мемориалната плоча се намира в центъра на града, на площада на Профсъюзите. Организаторите планират за в бъдеще да се даде ново название на площада, като той да носи името на кан Аспарух. Плочата е изработена от украинския скулптор г-н Алексей Башкатов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар