вторник, 21 декември 2010 г.

Откриха нов вид сребро при настройка на уред

obekti.bg
Рутинна калибровка на инструмент доведе до откриването на непозната форма на среброто, съобщава Physorg. Постижението е на учени от Северозападната Тихоокеанска национална лаборатория на САЩ. Наблюдението било извършвано във вакуумна среда. Екипът се опитвал да настрои източник на атомарен кислород.

За целта полагали тънки слоеве сребро и кислород, след което измервали оксидацията на метала с рентгенов фотоелектронен спектрометър (XPS). Неочакваният отчет от измерването донесъл на учените "сребърна изненада".

Обикновено откритията стават с помощта на добре калибрирани инструменти. От друга страна, нещо добре изследвано може да се използва за настройка на инструмент, защото се знаят параметрите му.

Но когато се внимава, съкровище може да се открие буквално в най-рутинното занятие.
Оказало се, че спектралният "подпис" на силно оксидираното сребро Ag(III) е различен от смятаното досега. Сега учените може би ще пренапишат куп представи за ролята на среброто като катализатор, електрохимичен реактив, при наноматериалите и в много други области.

Сребърните оксиди са нестабилни, като се разпадат на сребро и кислород дори при слабо нагряване. Екипът от Северозападната Тихоокеанска национална лаборатория търсел тайните на механизма на това явление, като изолирал проучвания метал от въздействието на атмосферата и броели електроните, отдадени от сребърните на кислородните атоми при свързването им.

Отделните слоеве сребро били с различна степен на оксидация и при най-силно оксидирания от тях бил отчетен необичайно висок "връх" отдадени електрони. Така била открита новата форма на среброто, получавана при тази особена степен на оксидация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар