петък, 31 декември 2010 г.

200 хиляди засегнати от наводнение в Австралия

vesti.bg
Наводнените райони вече се простират върху площ, по-голяма от Франция и Германия взети заедно, кризата може да трае седмици. Загубите от наводненията достигат милиарди австралийски долари, но още е рано за равносметка.

Повече от 200 хиляди души са засегнати от наводненията в североизточна Австралия.

Наводнените райони вече се простират върху площ, по-голяма от Франция и Германия взети заедно, съобщи Асошиейтед прес.

Основният удар на стихията е върху земеделския щат Куинсленд. Премиерката на щата Анна Блай съобщи, че са наводнени и напълно отрязани от света 22 града. Хиляди хора са евакуирани от домовете им. В някои градове започва да се чувства недостиг на храна, засегнато е електроснабдяването.

Днес на повечето места вече не вали, но г-жа Блай предупреди, че наводнените селища може да останат под вода още една седмица и че почистването ще струва няколко милиарда долара.

Куинсленд откри фонд за подпомагане на пострадали, като един милион австралийски долара предостави щата. Премиерката Джулия Гилард обеща да бъдат дадени още толкова федерални помощи. По предварителни оценки щетите от наводненията превишават 6 милиарда долара.

Над хиляда души напуснаха домовете си през последните дни и са намерили подслон в създадените специални центрове.

Поради преминаването на тропическия циклон "Таша" в селскостопанския и минен район край Брисбейн, столица на щата Куинсланд, миналата седмица там валяха проливни дъждове.

Придошлите води откъснаха от света десетина селища, полицията извади един удавник, а водното равнище продължава да се покачва.

Бедствено положение е обявено в много селища от щата, а в редица местни каменовъглени мини - "форсмажорно".

Повредени са железопътни линии и магистрали, има опасност да бъде затворено летището в Рокхамптън, на 650 км северно от Брисбейн.

Местен вестник предупреди, че според властите акули и крокодили, прогонени от водите, може би са навлезли в курортни зони.

На места такива наводнения не е имало от 50 години. Според местния депутат Вон Джонсън реколтата и земеделските земи са унищожени от водата, а загубите се изчисляват на милиарди долари.

В района на Емерълд наводненията може да се окажат по-сериозни, отколкото през 2008 г., когато бяха евакуирани 2700 души, а щетите възлязоха на 50 млн. австралийски долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар