четвъртък, 2 декември 2010 г.

Облаците могат да влошат глобалното затопляне

Глобалните климатични модели не могат да симулират свойствата на облаците при сегашните условия.

С помощта на регионален атмосферен модел учени от САЩ и Япония намериха отговор на един от най-трудните въпроси в климатологията - какво ще се случи с облаците в затоплящия се свят, съобщи "Дискавъри".

Резултатите показват, че реакцията на облаците към покачващите се температури на морската повърхността засилва тенденцията към затопляне. Загряването на морската вода води до разпръскване на ниските облаци над водните площи и така проникват повече слънчеви лъчи. Това още повече покачва температурата на водата и се получава порочен кръг.

Глобалните климатични модели не могат да симулират свойствата на облаците при сегашните условия. Подобна положителна връзка в същия район на Тихия океан беше установена миналата година от екип от университета на Маями със сравнения на наблюдения на моряци и измервания на спътникови инструменти. Сегашното изследване е първото, в което модел успешно предава ефекта на затоплянето върху облаците.

"Ако нашият модел се окаже представителен за истинския глобален климат, тогава климатът е по-чувствителен към смущения от парникови газове. Може да се окаже, че дори и най-високите прогнози за затопляне подценяват истинската промяна, която ще настъпи" - каза един от авторите на изследването Кевин Хамилтън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар