неделя, 5 декември 2010 г.

Нов най-голям вулкан в Слънчевата система?

Арсиа Монс, един от четирите вулкана на възвишението Тарсис, от сателитна снимка. THEMIS / НАСА

Олимпус Монс на Марс отдавна държи титлата на най-големия вулкан в Слънчевата система, но ако една нова теория се окаже вярна, Олимпус е на път да отстъпи.

В една от последните публикации, екип от геолози предполага, че Олимпус, заедно със съседните вулкани Арсиа, Павонис и Аскраеус, е само част от много по-голяма вулканска структура, която се простира в продължение на 7000 километра на червената планета. Това би означавало, че огромното вулканично платото, известно като възвишението Тарсис, е новият вулканични рекордьор, казват авторите на изследването.

"Ако погледнем в този по-голям мащаб, може да се мисли за Олимпус като за малък паразитен конус, който е част от Тарсис, точно както всички други по-малки вулкани на Тарсис", заяви съавторът на проучването Андреа Борджия, гост-професор в The Open University във Великобритания.

С използването на математически модели Борджия и съавторът Джон Мъри установяват, че възвишението Тарсис споделя много от същите физически характеристики с един от най-добре проучените и най-активни вулкани на Земята - Етна в Сицилия.

Геолозите класифицират Етна като разстилащ се вулкан. Този тип вулкански връх е построен над относително неустойчиви скални пластове, така че изригвайки, лавата се разпростира на повърхността, като вулканската масивна структура натежава.

"Това е като изграждане на купчина кристална захар върху маса. Купчинката остава стабилна във времето," каза Борджия. "Но ако се изгради същата купчина захар върху слой от мед, купчината ще се разпространи странично, рухвайки в центъра."

Въз основа на моделите Борджия смята, че възвишението Тарсис е просто по-мащабен вариант на Етна. Например Етна има по-малки, така наречени паразитни конуси, които се образуват, когато лавата избликва от фрактури, различни от централния вулкански кратер. Според авторите на изследването, Олимпус, а и останалите три разположени наблизо вулкана на възвишението Тарсис, може да са с подобни характеристики.

"Малки или големи, не е важно. За да има вулкан трябва да съществува магма, излязла през кратер и една структура, построена от натрупване на вулкански продукти", каза Борджия. "Възвишението Тарсис е само една наистина голяма вулканична структура."

Доказването на новата теория може да отнеме известно време, добавя Борджия, тъй като получаването на конкретната истината в крайна сметка може да изисква или роботи, или изследователи да бъдат изпратени в този район на Марс.

Въпреки че двата марсохода Spirit и Opportunity са в екваториалните райони на Марс, те не са близо до Тарсис. И четирите места, кандидати за разполагане на Марсианската научна лаборатория на НАСА, предвидена да започне работа в края на следващата година, не са в непосредствена близост.

"Детайлна полева геоложка работа ще бъде много важна стъпка към доказване на тази теза", каза Борджия. "Ако ми позволите, аз ще отида там в момента!"

Изследването на вулкана Тарсис е публикувано през февруари в Geological Society of America Special Paper.

Няма коментари:

Публикуване на коментар