неделя, 5 декември 2010 г.

В пещерата Духлата температурата е ниска, а влажността е висока

05 декември 2010 | 20:24 | Агенция "Фокус"

Премиерът Бойко Борисов пристигна при пещерата „Духлата” при пернишкото село Боснек. Пред БНТ министър-председателят каза, че е отишъл, защото са му докладвали на всеки час, но е изминало много време. „На входа видях шест линейки, които са затоплени, седем лекари, медицински сестри, има готовност от болниците, подготвен е и затоплен серум. Изпратили сме най-мощната техника – багери, пневматични чукове, които разбиват скалата и водата тече надолу. Направихме изкуствено корито. Остава Господ да запази хората живи”, каза Борисов. На въпрос каква е неговата оценка дали е било разумно тези хора да влязат в пещерата, той отговори, че те не са очаквали, че такъв порой ще се излее.

„Създали сме организация до 10 дни да оправим пътя при Кресна и подпорната стена при Дупница. Толкова голяма река там не е идвала”, каза Борисов. По отношение на Околовръстното шосе той обясни, че се работи и в момента за почистването на земната маса, като той поддържа непрестанен контакт с кмета на София Йорданка Фандъкова.
„Важното е хората да са живи. Създали сме цялата организация, която и в литературата е посочена, за да ги спасим. Останалото е Божия работа”, каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов замина за пещера „Духлата”, за да се запознае със спасителните действия и да контролира операцията по спасяването на пещерняците, които попаднаха в капана на водната стихия в пещера „Духлата” при село Боснек. В пещерата повече от 24 часа се намират 7 души, сред които има и 3 деца. След оттичане на водата ще започне и извеждането им. Според най-оптимистичните прогнози 7-членната група ще бъде достигната късно тази нощ.

“Това е най-мащабната спасителна акция, откакто е основан аварийно-спасителният отряд. В момента се чува шумът на машините, които още разширяват отворите на двата изхода. От наша страна участват около 20 човека заедно с Наско Русев и негови хора, познавачи на Духлата. Има екип на БСС, които са пещерняци. Това ще бъдат лекари и планински спасители. Двама от тях ще отидат първи и ако се налага, ще окажат първа помощ”, съобщи председателят на Дружеството на спелеолозите Трифон Даалиев.

В повечето случаи хора, които не са запознати с обекта „Духлата”, имат проблем вътре. Има и случаи, когато се загубват и екипите на аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология трябва да влязат вътре и да ги издирват, за да ги извадят. Това каза за Агенция „Фокус” зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов. Той обясни, че достъпът е регулиран – там не може всеки да отиде. „Трябва да се отиде при кметския наместник, да се регистрира, да получи ключа, защото пещерата е заключена. Основните съображения, за да е заключена, са опазването й, безопасността и за да се знае кой влиза и кой излиза. Там многобройните влизания застрашават целостта на пещерата. Няма в България, с изключение на няколко категории пещери, забрана за влизане. Изключение правят защитените от закона пещери, които са природни забележителности, пещерите на територията на природни резервати, пещери, които са територията на национални паркове и пещери, които са каптирани за водоизточници. Всички останали пещери са обект на свободно посещение. Няма ограничение и никой не може да наложи такова”, беше категоричен Жалов. Той обясни, че има и участък от пещерата, който е в процес на проучване. „Това е абсолютно дива пещера. Вътре трябва да си екипиран по подходящ начин. Температурата вътре е ниска и е около 11-12 градуса, влажността е висока. Трябва да се използват облекла за предпазване от измръзване, трябва да се носи каска, осветление. Това са задължителните условия за пещерняците. За тези, които са извън гилдията и сами са решили да тръгнат по пътя на пещернячеството, там не може да се каже кой как отива”, допълни Жалов. Той беше категоричен, че има хора, които спазват неписаните правила и условията за екипиране, но има и такива, които не използват екипировка, а това е рисковано.

Тревожно е, че в пещерата „Духлата” има и млади хора, за които никой не знае колко са подготвени, колко са психически устойчиви. Това каза за Агенция „Фокус” зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов. Според него, опитните пещерняци могат да реагират адекватно. „Но хората, които ние наричаме новобранци, никой не знае как ще реагират. Не се знае дали хората в пещерата са мокри. Не е притеснително, че хората може да са без вода”, каза още Жалов, но е притеснително, че температурата е ниска, а влажността е висока. „За да поддържа човек жизнените си функции, се изразходва много енергия и организмът се изтощава. Предполагам, че някои от тези хора няма да имат достатъчно жизнени сили да излязат от пещерата сам. Повечето от влезлите в пещерата са оставили в колите си и eкипировка, която би могла да им бъдат необходима в пещерата”, подчерта още той.

Намаля дебитът на изтичане на водата, събрана в пещерата „Духлата”, и колкото повече намалява нивото й, толкова по-бавно изтича. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Карлово Найден Найденов, който се намира при пещерата „Духлата” край село Боснек. Там втори ден са блокирани седем души, членове на карловския пещерен клуб „Диамант”, сред тях – три деца. Найденов подчерта, че вече дори и спасителите не се наемат да направят прогноза кога ще могат да влязат в пещерата и да започне извеждане на хората. „Когато беше много водата, течеше бързо и тогава имаше много оптимизъм. Но сега тече бавно. Отворите вече са по-високо ниво. Прогнозата е, че най-рано в 21.00 ч ще започне спасяването”, каза кметът на Карлово.
Росица ГЕОРГИЕВА

05.12.2010 17:53 Dnes.bg

В близките часове се очаква да стане възможен достъпът до наводнената галерия, която отряза пътя към блокираните седем души в пещерата Духлата.

Това каза Стефко Бурджиев, директор на Гражданската защита, който беше на мястото на спасителните операции, пред Фокус.

Там са блокирани седем души, от тях – три деца. В най-оптимистичния вариант след три-четири часа най-рано може да се очаква спасителните екипи да достигнат до бедстващите.

„Първо трябва да направим възможен достъпът на аварийно-спасителните екипи. Това започна още през нощта, когато с помощта на публично-частното партньорство с мощни багери от компаниите, които строят магистрала „Люлин”, успяхме да направим отвори, за да може да се оттече тази вода, която затапя маршрута, по който са се движили тези хора.

От нощта до сега средният дебит на тези отвори е от порядъка на 5-6 кубически метра в секунда. Но има акумулирани огромни водни количества в тези кухини и темпът на спадане на водата е с около 35-40 см в час.

Очакваме след около 2,5 часа да стане възможен достъпът до тази наводнена галерия, която отряза част от пътя”, каза комисар Стефко Бурджиев.

Осем планински спасители, двама от които са лекари, ще участват в акцията по спасяване на хората в Духлата, каза директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Кирил Русев.

Той подчерта, че двамата лекари с оборудване ще влязат в пещерата, за да може на място да се окаже първа помощ и да се направи преценка на състоянието на пещерняците.

„В момента има екип с неопрени, който се опитва да влезе в пещерата, като екипите се сменят през час-два. Всеки момент ще влязат и екипи, които да евакуират хората.

От влизането на екип в пещерата до достигането до хората са необходими два часа. „Времето за извеждане ще зависи изцяло от състоянието на хората”, подчерта директорът на ПСС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар