петък, 3 декември 2010 г.

Повишаването на киселиннстта на океаните - нов доклад на ООН в Канкун

"Покиселяването на океаните е още един червен флаг, планетарно предупреждение за здравето, застрашено от неконтролираното нарастване на емисиите на парникови газове."
Ахим Щайнер, изпълнителен директор на ЮНЕП
Повишаването на киселинното съдържание в океанските екосистеми застрашава биоразнообразието и безопасността на храните, казва на нов доклад на ООН, който подчертава заплаха за морските организми, породена от окисляването на океаните.

Една четвърт от емисиите на CO2 се абсорбират от океаните. Около три милиарда души по целия свят разчитат на риболова за ключови хранителни вещества. Киселинността се е повишила с 30% от началото на индустриалната революция, според ООН.

Химията на световня океан се променя със скорост, каквато не е наблюдавана през последните 65 милиона години, с много по-важни последици за морското биоразнообразие и сигурността на храните, според ново изследване, публикувано от ООН на 2 декември.
"Екологичните последици от окисляването на океана", публикуван от Програмата за околна среда на ООН (UNEP), "предупреждава, че някои морски организми, включително корали и миди, ще оцеляват все по-трудно, като киселинността намалява количеството на минералите, необходими за формирането на скелета.

Водещият автор на доклада Керъл Търли от Морската лаборатория в Плимут във Великобритания казва в изявление: "Свидетели сме на цялостно негативно въздействие от окисляването на океаните директно върху организмите и на някои ключови екосистеми, които помагат за осигуряване на храна за милиарди. Ние трябва да започнем да мислим за риска за сигурността на храните."

Тропическите рифове осигуряват подслон и храна на около една четвърт от всички известни морски видове риба, според доклада на ООН, а над един милиард хора разчитат на рибата като основен източник на протеин.

Увеличаването на киселинното съдържание може да засегне растежа и структурната цялост на кораловите рифове, се казва в изследването, а в съчетание със затопляне на океана би могло да намали местообитанията на морски раци, миди и други черупчести с верижни реакции, нагоре и надолу по хранителната верига.

В доклада, който бе представен по време на последния кръг от преговорите на ООН за изменението на климата в Канкун, Мексико, се казва, че около една четвърт от емисиите на CO2 в света в момента се абсорбира от океаните, където те се превръщат във въглена киселина.

Като цяло рН нивата в моретата и океаните по света са паднали средно с 30% от индустриалната революция насам. В доклада се прогнозира, че до края на този век киселинността на океана ще се увеличи 150%, ако емисиите продължават да нарастват по текущия курс.

Но учените казват, че може да има и печеливши и губещи, като киселинността няма да се отрази на всички морски обитатели по един и същ начин. Възрастните омари, например, могат да засилят изграждането на своята черупка, когато рН нивата падат, но морските звезди може да станат крехки за сметка на формирането на мускули.

"Способността или невъзможността, да се изгради скелет на основата на калций не може да е единственото въздействие на киселинните вещества върху здравето и жизнеността на организма: крехките звезди може би са пример в това отношение", се казва в изявление на Търли. "Учените ще трябва да проучат всички етапи от жизнения цикъл, за да видят дали някои форми са повече или по-малко уязвими."

Учените са по-сигурни за съдбата на фотосинтезиращите организми като морската трева и твърдят, че те могат да се възползват от покачването на киселинното съдържание и че някои същества просто ще се адаптират към променящата се химията на океаните.

Авторите определят набор от мерки, по които политиците трябва да мислят, за да спре понижаването на нивата на рН , включително и "бързо и значително намаляване" на емисиите на CO2, както и оценка на уязвимостта на общностите, които разчитат на морските ресурси.

"Покиселяването на океаните е още един червен флаг за увеличаване напланетарните предупреждения за здравето поради неконтролирано нарастване на емисиите на парникови газове. То е ново от нововъзникващите парчета в научния пъзел, но такова, че поражда силни притеснения", казва в изявление Ахим Щайнер, изпълнителен директор на UNEP.

Няма коментари:

Публикуване на коментар