събота, 4 декември 2010 г.

Озоновата дупка засяга температурата и движенията в горната част на атмосферата

Наблюдения показват различия в надморската височина и яркост между полярните мезосферни облаци (облаци от ледени кристали в горната част на мезосферата) в северното полукълбо и в южното полукълбо.

Различни механизми са били предложени да обяснят разликите. Ново изследване показва, че озоновата дупка в стратосферата над Антарктика може да играе ключова роля в температурата и моделите на движението в мезосферата (атмосферния слой, който започва на 50 км над повърхността на Земята, точно над стратосферата), водещи до разлики в полярните мезосферни облаци.

Използването на модели за симулации на климата (Смит и др.) показват, че озоновата дупка предизвиква намаляване на температурата в стратосферата, която се запазва по-ниска през лятото. Тези температурни промени са придружени от промени на вятъра, които се размножават нагоре на малки вълни и от своя страна променят атмосферната циркулация в мезосферата в Южното полукълбо.

Учените откриват, че асиметрията в двете полусфери е била малка преди 1980 г., но се е увеличавала по едно и също време с появата на озоновата дупка. Моделите без загуба на озон не показват увеличение на асиметрията в мезосферните движение и температура, което потвърждава, че загубата на озонът е вероятната причина за полусферните различия. Тъй като озоновата дупка се възстановява през следващите десетилетия, тези тенденции в мезосферната температура и обръщение може да се променят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар