вторник, 7 декември 2010 г.

Поройните води от Витоша

снимка news.bg

При оттичането на пороя от Витоша той завлачил найлони, клони, шишета. Ще се мисли как да се ускори водостокът, каза Лазар Лазаров, член на управителния съвет на "Главболгарстрой". От агенцията препоръчаха на Столичната община да изгради за своя сметка "баластрозадържащи съоръжения". Целта им е да спират всичко, което носи стичащата се от Витоша вода. Проблемът не е в канализацията, а в това, че реките не са коригирани и дори да се почистят, се замърсяват бързо. Околовръстното има хубави и добре изградени водостоци и канализация, но тя се задръства от това, коментираха от ВиК сектора.

Масова проверка за нерегламентирани зауствания, незаконно строителство и нелегални сметища край водосборните райони, водостоците и деретата в кварталите от Подвитошката яка, разпореди пък вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя трябва да установи какво застава на пътя на водите и те заливат околовръстното.

Общината ще направи защитни прагове във Витоша, които да спират водата. "Заради масовото строителство в тези квартали се е нарушил естественият път на водата и тя си търси нови пролуки. Това е една от причините да изпаднем в тази кризисна ситуация. Очаквам експертите да ми предложат колко и къде да се направят такива стопери. През цялата година изпълнявахме стриктно програмата за почистване на речните корита и затова нямаше сериозни щети, както се е случвало преди", подчерта Фандъкова.

Друга причина за наводнението са унищожените отводнителни дерета в планината, посочи зам.-кметът по строителството Ирина Савина. "Повечето са върнати на собствениците им и те са ги застроили. Така околовръстното се превърна в събирателна точка за всички води", обясни Савина.


От днес е сформирана работна група, която да провери всички дерета, собственост на "Напоителни системи". След това те ще бъдат предоставени за стопанисване на общината. От "Московска" 33 ще изготвят проекти, с които да вкарат скатните води в отводнителните канали. (24 часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар