вторник, 7 декември 2010 г.

Високата температура е допринесла за появата на живот на Земята

(Actualno.com)
Американски учени установиха, че при топли условия необходимото за еволюцията време е много по-малко

Специалистите отдавна спорят дали животът се е появил в студена или топла среда и колко време е минало, докато той еволюира до сегашната си сложност.

Изследвайки ефекта на температурата върху много бавните химически реакции, американски учени установиха, че при топли условия необходимото за еволюцията време е много по-малко, съобщи Сайънс дейли.

Ензимите и протеините, които отключват химическите реакции, са жизнено важни за клетките в човешкия организъм и за цялата природа, допълва БТА. Тези молекули са еволюирали постепенно, като са ставали все по-сложни и специфични.

За да покажат значимостта на съвременните ензими и как са се развивали, учените от университета на Северна Каролина потърсиха отговор на въпроса колко време е необходимо за реакциите без тяхно участие.

Резултатите показват, че без ензим за някои от реакциите ще са необходими 2 милиарда години, като най-бавните процеси зависят и най-много от температурата.

При една от реакциите покачването на температурата от 25 до 100 градуса Целзий е ускорило скоростта й 10 милиона пъти. Този резултат е доста изненадващ, защото в химията е прието, че температурата има сравнително малко значение, като скоростта се удвоява при затопляне с 10 градуса Целзий.

Високите температури вероятно са имали ключово значение за скоростта на реакциите в горещите извори и подводните комини. По-късно охлаждането на Земята е упражнило селективен натиск върху примитивните ензими и те са еволюирали, предполагат учените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар