понеделник, 13 декември 2010 г.

Зелените: България няма позиция за преговорите за климата

darikfinance.bg
Според неправителствената организация "Коалиция за климата - България" споразумението, постигнато на срещата в Канкун (Мексико) се основава само на добрата воля на участващите страни и не може да осигури реални мерки и действия за спиране на покачването на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий.

Новата среща за противодействие на климатичните промени е планирана в Дърбан, Южна Африка. Според българската неправителствена организация, този тип срещи нямат потенциала да доведат до очакваните резултати, а само до големи разходи на публични средства и допълнителни емисии от въглероден диоксид.

От Коалиция за климата смятат, че трябва по-задълбочено и ясно разпределение на отговорностите, подпечатано с официални документи, които да гарантират радикално намаляване на емисиите на парникови газове от страна на основните замърсяващи страни, както и осигуряване на нови и екологични технологии за развиващите се страни, за да се спре увеличаването на глобалните температури.

Един от реалните резултати от Канкун е създаването на фонд за климата, който ще съберира до 100 милиарда щатски долара годишно. Проблемът е, че този фонд ще се управлява от Световната банка. Според българската организация Световната банка е доказала, че е институция, зависима от богатите страни.

Най-сериозната опасност за всички е, че тези пари биха могли да бъдат насочени към "погрешните технологии", като например улавяне и съхранение на въглероден диоксид при топлоелектрическите централи или дори по-лошо - разработване на ядрени технологии в световен мащаб, смятат от българската организация.

Неправителствената организация подчертава също, че България е една от малкото страни в света, които нямат позиция за преговорите за климата. За съжаление, ние виждаме по-голяма подкрепа в България за въглеродно-интензивните индустрии, особено в енергийния сектор, завяват от Коалиция за климата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар