понеделник, 13 декември 2010 г.

Американски съд защити регулацията на парниковите емисии

dnevnik.bg
Опит на индустриални и бизнес асоциации да блокират ограничаването на парниковите емисии в САЩ, прокарвано от Агенцията за защита на околната среда (EPA), беше спрян от федерално съдилище във Вашингтон, съобщи Ройтерс. Според апелационния съд в окръг Колумбия опонентите на ограничителната мярка не отговарят на "неоспоримите стандарти", необходими за блокиране на новите правила.

EPA обяви парниковите газове като въглеродния диоксид за опасни за човешкото здраве, тъй като досега администрацията на президента Барак Обама не успява да прокара закон за борба с климатичните промени, който да насърчи прехода към нисковъглеродна икономика.

Новите правила, които ще важат за големите индустриални замърсители, влизат в сила на 2 януари въпреки съпротивата на бизнес асоциациите и някои щати. Електроцентрали, петролни рафинерии и производители на цимент ще трябва да купуват разрешителни за изпускане на вредните газове. Компаниите ще са задължени да спазват предписания на EPA, когато разширяват или отварят нови централи или заводи.

Противниците на регулациите твърдят, че федералната екоагенция не е готова да се захване с огромната задача да контролира емисиите, предизвикващи измененията в климата, а обременяващите правила ще навредят на икономическото възстановяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар