събота, 11 декември 2010 г.

ООН ще приеме нов климатичен пакт, продължение на Протокола от Киото

actualno.com

Предложението за нов пакт, което е скромен напредък в климатичните преговори, идва от Мексико след близо двуседмично обсъждане

Климатичните преговори на ООН в Мексико постигнаха успех- страните дадоха предварителното си съгласие за нов пакт срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс. Единствено Боливия се противопостави на документа, въпреки че той не е директно удължаване на Протокола от Киото, предишният световен екологичен пакт, който изтича през 2012 г., предаде КРОСС.

Новият документ обедини САЩ и Китай, големи и бедни страни, които не можаха да заровят томахавката на предишната екоконференция в датската столица Копенхаген. Най-важното в него е, че ще предотврати евентуален колапс на бъдещи екологични преговори за борба с климатичните промени и глобалното затопляне. Това ще стане чрез „Зелен климатичен фонд", който ще помага на най-бедните и развити страни да защитят екосистемите си. Предвижда се тези държави да получат помощ от 100 млрд. долара до 2020 г.

Друга договорка е за намаляване на вредните въглеродни емисии. Има предложение богатите държави да съкратят парниковите емисии с между 25 до 40 % в сравнение с препоръчаните нива от 1990 година.

Предложението за нов пакт, което е скромен напредък в климатичните преговори, идва от Мексико след близо двуседмично обсъждане.

„Това, което имаме сега, е текст, който не е перфектен, но при всички случаи е стъпка напред", каза американският представител в преговорите Тод Стерн. Китай също изрази задоволство от документа. Двете държави държат първенството в света по изхвърляне на вредни парникови газове в атмосферата.

Документът се подкрепя още от ЕС, Япония, Индия и други големи страни.

На различно мнение е Боливия, която счита предложения пак на неадекватен, защото ще „увеличи световните температури и ще приближи много хора до смъртта". Боливия има най-строгите екологични изисквания от всички страни.

Това може да застраши процеса, тъй като е нужно съгласието на всички членки на ООН, за да стане валиден пактът.

Русия, Япония и Канада не искат да продължат Протокола от Киото, тъй като той задължава 40 богати страни да намалят парниковите емисии. Те настояват за нов договор с участието на САЩ, Китай и Индия, както и с бедните държави. САЩ никога не е ратифицирал Протокола от Киото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар