сряда, 1 декември 2010 г.

Ден на отворените врати в „Челопеч Майнинг”

Представители на местната общественост и семейства на служители слязоха в подземните галерии, за да се запознаят отблизо с работата на миньорите

За втора поредна година „Челопеч Майнинг” ЕАД организира Ден на отворените врати. Представители на местната общественост, медии и членове на семействата на миньорите разгледаха подземните галерии на рудника и се запознаха с основните производствени процеси.

Гостите на дружеството бяха посрещнати от изпълнителния директор Ричард Хаус с думите: „Радвам се, че и тази година в Деня на отворените врати можем да ви покажем новостите от работата в подземния рудник и обновленията в Обогатителната фабрика”.

Над 100 човека, организирани в групи, получиха възможността да се запознаят отблизо с работата на добивно-преработвателното предприятие. За повечето от гостите на дружеството най-интересно беше посещението в подземните галерии, където функционира истински малък град.

В годините на експлоатация в рудника са прокопани километри минни галерии. Днес под земята има близо 40 километра галерии, разположени на няколко хоризонта. Пътуването към града е бързо и удобно с високопроходими автомобили. В момента основната добивна дейност се извършва на 450 метра под повърхността. В рудника са разположени складове за оборудване и горива, гаражи, сервизни бази и четири спасителни камери. Инсталирана е модерна радио-комуникационна мрежа.

В по-голямата си част галериите са високи и широки над 5 метра, което позволява свободно преминаване на тежкотоварните камиони и пробивната техника. В рудника се използват едни от най-модерните подземни машини за добив и транспорт на руда. За тяхната безупречна работа денонощно се грижат над 70 специалисти механици и над 100 оператори. От началото на годината досега в Челопеч са добити и преработени над 0.5 млн тона руда.

Гостите на „Челопеч Майнинг” посетиха и обогатителната фабрика, където проследиха смилането и обогатяването на добитата руда до медно-златен концентрат – изходен продукт за металите мед и злато.

Посетени бяха рекултивираните терени, нарушени от минала минна дейност. Минните спасители на дружеството направиха демонстрация на оборудването си при аварийни ситуации.

Виж видео

5 коментара:

  1. Звучи ми доста добре, това че са отворили вратите и всеки може да види за какво става дума всъщност, макар че мен лично ще ме е страх да слезна там. Добре е , че гостите на дружеството са били посрещнати от изпълнителния директор Ричард Хаус с думите: „Радвам се, че и тази година в Деня на отворените врати можем да ви покажем новостите от работата в подземния рудник и обновленията в Обогатителната фабрика”...... дано да не пестят пари за безопасността на хората,както в последните години се говори и доказа.

    ОтговорИзтриване
  2. Много харесвам подобни отворени врати където човек може да види от близо кой какво прави в тези опасни длъжности и на хората които разчитаме. Страхотно е че за втора поредна година „Челопеч Майнинг” ЕАД организира Ден на отворените врати. Представители на местната общественост, медии и членове на семействата на миньорите са били разгледали подземните галерии на рудника и се запознали с основните производствени процеси.Точно така нека видят и условията в които работят и да ги оправят, понеже имат нужда.

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за блога и за страхотните статии,които ни пишете и от които можем да научим толкова много неща и да са ни от полза евентуално някога.Макар и да не съм имала честта да бъда там, но и според мен е страхотно, е на деня на отворените врати може да се покажат новостите от работата в подземния рудник и обновленията в Обогатителната фабрика. Хората,които работят толкова часове долу толкова трудно работа вършат , че поне малко условията им трябва да с е подобрят.

    ОтговорИзтриване
  4. Всеки път се каня да отида и да видя в какви условия работят всички те под земята,но и така изпускам този ден на отворените врати.Интересно би било да отидем и с малки деца,които да питат и да не спират да разпитват кое как става и защо. Страхотно е че за поредна година се показват всички новости от работата в подземния рудник и обновленията в Обогатителната фабрика.Дано да не се случват инциденти от спестяване на някакви прегради,които да държат таваните, както се случи на скоро ако си спомняте в една мина.Статията ви е страхотна и се надявам и за в бъдеще да ни информирате и качвате снимки.

    ОтговорИзтриване
  5. Много е интересно да се види как работят тези хора! Това е различно от работата, на която повечето от нас са свикнали и е достойно за уважение.

    ОтговорИзтриване