понеделник, 15 ноември 2010 г.

Сензационно откритие на 75-вековни медни сечива в Сърбия

Медни сечива - брадви, чукове, куки и игли, са били намерени заедно с други артефакти от селище, изгоряло преди 7000 години

Археолози откриха най-старото в света селище от медната епоха

Сензационно откритие на 75-вековни медни сечива в Сърбия може да накара учените да преосмислят съществуващите теории за това кога и къде човекът е започнал да използва метал, предаде ДПА.

Медни сечива - брадви, чукове, куки и игли, са били намерени заедно с други артефакти от селище, изгоряло преди 7000 години. Останките са открити при разкопки в Плочник, близо до Прокупле и на 200 километра южно от Белград, допълва БТА. Селището е просъществувало около осем века, преди да изгори.

След големия пожар неизвестните му обитатели са се преместили на друго място. Това обаче, което те са оставили след себе си, свидетелства за най-ранното извличане и оформяне на метал от човека.

"Находката е сензационна", казва Ернст Перника, виден професор по археология от университета на Тюбинген, Германия.

Учените досега са смятали, че добиването, извличането и обработването на мед е започнало в Мала Азия, откъдето се е разпространило.

Находката в Плочник обаче свидетелства, че е възможно тези умения да са се развили едновременно и паралелно на различни места. Сечивата, открити в Сърбия, са изработени преди около 75 века и са с осем века по-стари от най-ранните намирани досега.
Фото Бета

Няма коментари:

Публикуване на коментар