четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Минералната вода - забравеното богатство на София


В София има 40 сондажни извора на минерална вода, но по-голямата част от находищата не са разработени, а там където има изградени съоръжения те са занемарени и водата изтича в канализацията. Това констатираха участниците в дискусията "Богатството на природните ресурси - минерални води", която се проведе в сградата на Съюза на архитектите. В нея участваха зам.-председателят на Столичния общински съвет Мартин Заимов, общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, арх. Храбър Попов, представители на "Българската асоциация за подземни води" и експерти в областта на балнеологията.

"Ако София съществува днес, това се дължи на минералната вода. Целта ни е да съберем целия експертен потенциал, за да можем да използваме това богатство", каза в началото на дискусията арх. Попов, който неотдавна представи идеите си за развитие на София.

Хидрогеологът проф. Костадин Щерев каза, че в София и околностите има 8 термоводоносни зони с 8-9 типове минерални води, като по думите му някои от тях са т.нар. екзотични води с 35-40 пъти по-високо минерално съдържание. Той е автор на Стратегията за усвояването на потенциала на минералните води в София, която предвижда на базата на 35 извора да се създадат центрове за производство на минерална вода, за балнеология и развлечения. "Стратегията беше готова още през 2004 г., влезе в новия устройствен план на София, но от тогава нищо не се прави по нея", каза проф. Щерев. Като основна пречка той посочи неработещия Закон за водите, приет през 1999 г. "Законът не позволява предприемачеството, плащат се високи концесионни такси и така не могат да се върнат инвестициите", уточни той. Другата пречка в закона според него е, че концесиите се дават само за бутилиране на минерална вода, както и че общините не могат да стопанисват минералните извори. Към това участниците в дискусията прибавиха и факта, че в централната част на София нищо не може да се направи, защото много от жилищните сгради са строени в зоните с минерални извори. Проблем има и с частните терени, в които има минерални извори.

По време на дискусията общинският съветник от ДСБ Вили Лилков представи 12-минутно филмче със занемарените минерални извори в столицата (можете да го видите по-долу). Доц. д-р Павел Пенчев от "Българската асоциация за подземни води" даде два фрапиращи примера с минералните извори в Панчарево и Баталова воденица. "В Панчарево 50-градусовата вода изтича директно в канализацията, а кладенците на двата сондажа в Баталова воденица са напълно запушени и не могат да се използват", каза той.

Зам.-председателят на Столичния общински съвет Мартин Заимов и общинският съветник Вили Лилков се ангажираха да предложат на кмета Йорданка Фандъкова да се създаде специална общинска служба, която да се занимава с минералната вода. Като целта на структурата ще бъде да събере цялата информация по проблема и да изработи дългогодишна програма за оползотворяването на минералната вода в София. Другото им предложение е да се изготви специфична уредба, която да включва решаването на въпросите с частните собственици на терени с минерални извори.

"Ясно е, че минералната вода е тук, както е ясно и, че на много места това, което е изградено е в плачевно състояние. Ясно е и, че имаме стратегия. Въпросът е как всичко това да го превърнем в политика и в полза на софиянци", каза Лилков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар