четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Друг индонезийски вулкан заплашва да изригне

Индонезия е в повишена готовност за евентуално ново изригване на вулкан, този път от връх Бромо, разположен на източния край на индонезийския остров Ява.

Червеният сигнал за изригване идва само няколко седмици след безмилостното изригва на Мерапи, убило над 300 души

"Вдигнахме статута на Бромо до най-високата червена степен на тревога. Има вероятност за скорошно изригване " - обяви правителственият вулканолог Суроно пред АФП .

От Бромо се чувал тътен, предаде АФП, струите от дим и пепел от кратера са се увеличили във вторник (23 11).

Но Бромо, за разлика от Мерапи, се намира в по-слабо населени райони в Националния парк Бромо-Тенгер-Семеру. Мерапи предизвика евакуация на над 200 хиляди души от близките села.

Бромо е доста активен вулкан , последнотоизбухване през 2004 г. е причинило смъртта на двама туристи.

Бромо се намира в центъра на калдерата Сандсеа, която е част от по-голямата калдера Тенгер (калдера е кръгла депресия в центъра на рърха на вулканския конус). Калдерата Сандсеа се формира преди около 8000 години от масивно изригване. Следваща вулканична дейност формира група конуси от застинала лава в центъра на калдерата, включително Бромо.

Според Ерик Клементи Бромо е различен тип вулкан от Мерапи, като има тенденция да за по-малки изригвания от пепел, а може би и малки потоци лава, но не води до големи пирокластични потоци - изгарящте реки от газове и скали подобно на стратовулканите като Мерапи.

Индонезия е много вулканично и сеизмично активен район, който се намира край скандалния Тихоокеанския огнен пръстен . Един от най-големите вулканични експлозии в историята е на Кракатау през 1883 г на малък вулканичен остров със същото име между Ява и Суматра, убило около 40 000 души. Останалият от това грандиозно изригване кратер, наречен Анак Кракатау, също произведе тътен и дим наскоро.

Гъстата кафява струя на пепел, пара и вулканичен газ от Анак Кракатау е често срещана гледка към вулкана и се увеличи. Кракатау още избухва често. По тази причина на вулканът е един от 100-те, автоматично следени от НАСА със сателитна телевизия.

През лятото и есента на 2010 г. Кракатау избухна стотици пъти на ден, а от 17 ноември, дейността на вулкана е започнала да се забавя. Изображението е взето като част от Програмата за вулкани SensorWeb, която е с автоматично разписание на ALI и Hyperion сензорите на ЕО-1 за изображение на вулканите, когато другите сателити открият признаци на активност. ALI прави подробна фотография, като целта им е да са полезни за проследяване на пепелта, а записите на Hyperion са за температурата и позицията на потоците лава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар