вторник, 23 ноември 2010 г.

Изчезва надеждата за затрупаните миньори в Нова Зеландия

Положението на 29-те миньори, изчезнали безследно при експлозията в новозеландска мина в петък, "се влошава".
Това заяви днес началникът на полицията в Нова Зеландия Хауард Брод, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Ситуацията "се влошава с всеки час", каза Брод пред журналисти.

Спасители показаха пред близки на миньорите и представители на печата кадри от охранителните камери, заснели продължителна и мощна експлозия. Все още не е установен контакт с изчезналите миньори след взрива в каменовъглената мина на Южния остров в Нова Зеландия. Те са затрупани на 2 км под земята. Надеждата да бъдат открити живи намалява все повече, а спасителите не могат да слязат, тъй като в галериите са се натрупали отровни газове.

Военният робот, проникнал на 550 метра във вътрешността на мината, за да направи снимки, се повреди на около 2 километра от мястото, където се намират пострадалите, съобщи полицията. Австралия и САЩ вече са изпратили в Нова Зеландия по-модерни машини, съобщи министърът на отбраната Уейн Мап, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей заяви пред парламента, че "споделя нетърпението" на семействата на миньорите, но обстановката в мината крие смъртоносна опасност за всеки, който слезе в нея. Рискът е твърде голям, признали и самите спасители на среща с него.

Изчезналите са на възраст от 17 до 62 години - 24-ма новозеландци, двама австралийци, двама британци и един южноафриканец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар