петък, 26 ноември 2010 г.

Най-старият ембрион на динозавър изненада учените

Малките на Massospondylus (двукраки динозаври, предшественици на гигантските завроподи като диплодока) отпреди 190 милиона години изобщо не приличат на възрастните екземпляри

Фосилизирани кости на 20-сантиметровото динозавърско бебе показват, че малкото е имало дълги предни крайници за ходене на четири крака, а скъсената муцуна, заедно с цялостните телесни пропорции, напомнят не за двукраките родители, а за миниатюрна версия на завроподите, които са най-големите същества, ходили някога по сушата. Те са се придвижвали на четири крака. Със съзряването си Massospondylus вероятно губи своите първоначални телесни белези, съобщи публикация в "Нешънъл джиографик", позоваваща се на Ханс-Дитер Сюйс, съавтор в ново научно изследване и палеонтолог от Националния музей по естествена история във Вашингтон.

Откритието показва, че в началните фази на развитието си този вид динозаври имат характеристики, които са предначертали по-късния външен вид на колосалните по размери завроподи, обобщи ученият.

Що се отнася до конкретната изследвана находка, смята се, че малките на Massospondylus са били готови да се излюпят, когато наводнение ги е запечатало в седиментите. "Великолепно запазените" ембриони са открити още през 1976 година в Южноафриканската република, близо до границата с Лесото. Оттогава са съхранявани в различни колекции, поясни проф. Сюйс. По думите му съвременните мощни микроскопи най-после дават възможност на учените да изследват задълбочено находката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар