събота, 27 ноември 2010 г.

Свлачища по брега на Дунав

Най-опасен свлачищен район по брега на Дунав е гр. Оряхово. Заради свлачищата десетки постройки вече са обезлюдени. Свлачището в местността Бататовец през 2008 глътнало метър по метър панорамния път за фериботния комплекс, бетонната дига се пропукала или направо се откъртила от напъна на свлачището. По пътя се образували разломи, дълбоки 3-4 метра. За няколко дни денивелацията на асфалтовата настилка се увеличила с около 2 м. От 2006 е разрушен квартал "Зелена бара". В него са останките от къщата-музей на народния композитор Дико Илиев, срината от събуденото свлачище. Същата е съдбата на още 50 къщи и толкова фамилии в прокълнатия квартал. Огромни земни маси се свлекли и на пътя за с. Остров. Дъждовете вливат голяма сила в четирите свлачища и градът тръгва фатално към Дунав. Изграждането на шахти и хоризонтални дренажи, които да отведат подпочвените води към Дунав и да забавят свлачищните процеси е наполовина свършено.
Разрушената къща-музей на Дико Илиев

Свлачища край река Дунав, които са били укрепвани наскоро по европейски проекти са: Кутово (зона I); Горни Цибър - Долни Цибър (зона II); Черковица - Загражден (зона III); Батин - Вардим (зона IV); Бръшлян (зона V); Ветрен - Попина (зона VI-VII); Защитна стена край Видин - участък Баба Вида; Тутракан - укрепване свлачище "Гробищен парк"; укрепване брега на река Дунав в градската част на Лом; укрепване на свлачище в квартал "Изток" в Оряхово; брега на река Дунав при село Ряхово.

Прз 2006 г. старо свлачище се активизира и заплашва 50 къщи в Никопол. Свлачището е едно от 39-те в града и е от 1973 г. То е било спокойно, но след проливни дъждове и снегове се активизира наново. Тонове кал се придвижвали със скорост от метър и половина за денонощиe. Едно от никополските свлачища нагледно показва структура на свлачище. Долният пласт представлява утаечна скала, в която се виждат дори черупки на морски животни, кремъци и др. защото някога там е било дъно на море. Следва непропусклив глинест пласт и над него - двадесетина метра слой черна, пропусклива за водата почва. Между тези два земни пласта, по повърхността на непропускливия се събира и придвижва по наклона вода. Тази просмукана повърхностна вода размеква глината и става приплъзване. Глината също се свлича в Дунав, но много бавно. Всеки, който има интерес и попадне в Никопол може да разгледа това “азбучно свлачище”. То е съвсем лесно достъпно от центъра на града в посока срещу течението на реката. Такива свлачища има и в Свищов, и в Тутракан, и на други места по брега на реката.

В Русе и Силистра предстои изграждането на съоръжения за защита по финансиран проект „Техническа инфраструктура 2010-2013 година”. Според министър Дянков „Това може да се случи само при добре обосновани и подготвени проекти и . . . добра координация и комуникация. Стараем се да помагаме на всяка община и това лято проблемите на крайдунавските градове и села трябваше да намерят решението, за което осигуряваме този ресурс.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар