понеделник, 22 ноември 2010 г.

Колайдерът обръща с "главата надолу" физиката


Вселената е била свръхгореща течност в моментите непосредствено след зараждането си, пише в. "Дейли телеграф", позовавайки се на първите резултати от експеримент на ЦЕРН за пресъздаване на условията след Големия взрив.

Учените, работещи с най-големия в света ускорител на частици - Големия адронен колайдер близо до Женева, Швейцария, са установили, че непосредствено след зараждането на Вселената се е образувала екзотична "супа" с температура над 10 трилиона градуса, допълва БТА.

Според получените от специалистите резултати лепкавата "супа", известна като кварк-глуонна плазма, е наподобявала гореща течност и се е оказала съвършената среда за формирането на първите атоми и частици.

Откритието е изненадало учените, тъй като противоречи на широко разпространеното схващане за еволюцията на Вселената от свръхгорещ газ. Досега физиците са смятали, че при високите температури непосредствено след Големия взрив, силите, които обикновено свързват кварките и глуоните, са отслабнали значително, в резултат на което образувалото се вещество е наподобявало газ.

Резултатите от настоящото изследване и откритието, че Вселената всъщност е еволюирала от течност, ще преобърнат с "главата надолу" физиката на елементарните частици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар