четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Германски физици създадоха суперфотон

Физици от университета на Бон са разработили съвършено нов източник на светлина, съобщава Physorg. Това е т.нар. Бозе-Айнщайнов кондензат, състоящ се изцяло от фотони. Доскоро създаването на нещо подобно се смяташе за невъзможно, чиста проба теоретична игра.

Съвсем реалното постижение обаче ще даде възможност за разработване на нови светлинни източници, подобни на рентгенови лазери. Възможните приложения на новото откритие са много, като може би с негова помощ ще се правят много по-мощни компютърни чипове.

Разработката, описана в статия в сп. Nature, включва дълбоко охлаждане на рубидиеви атоми и концентрирането им в малко пространство. В определен момент отделните атоми стават неразличими един от друг и започват да се държат като една "свръхчастица". Учените наричат това кондензат на Бозе-Айнщайн.

Учените смятат, че същото е постижимо и с фотони, "частиците на светлината". Има обаче проблем. При охлаждане фотоните просто изчезват. Но екипът на Клерс, Шмит, Февингер и Вайц успяват да охладят и концентрират светлината, с което предизвикаха малка сензация в научния свят... (прочети в Обекти)

Няма коментари:

Публикуване на коментар